top of page

Utazz otthonról!

Az utazás hiánya talán csak azért olyan erős most bennünk, mert látszólag semmi nem pótolja. A legtöbb programlehetőséget biztosító hely zárva van, még egy kávéra sem lehet beülni valahova. Azonban vannak alternatívák, amik ha nem is teljesen, de némiképp pótolhatják az utazással járó felfedezéseinket.

 

(Ki)repülés a négy fal közül

A koronavírus-járvány okozta helyzet számos veszteséggel járt, rengeteg mindenről kellett lemondanunk. És ki tudja, ezeket az értékeket visszakapjuk-e valaha ugyanolyan formájukban? De nem szeretem ilyen sötéten látni a dolgokat. Amikor arról beszélünk, mit veszítettünk, érdemes felidézni azokat a dolgokat is, amiket nyertünk ebből a helyzetből. Új lehetőségek, lelassulás, a kapcsolataink építése és azért valljuk be, nem olyan rossz otthon lenni. A négy fal között töltött napjainkat szuper olvasmányokkal vagy filmekkel dobhatjuk fel, akár egészen egyedi módon is. Ha pedig friss levegőre vágyunk, Budapest rengeteg csodás látnivalót tartogat számunkra.

Sovány vigasznak tűnik mindez, de ebben a helyzetben mindez igenis sokat jelent és ugyanúgy örömet, élményt hoz a mindennapjainkba. Legyünk kreatívak, találjuk fel magunkat és lássuk meg a szituációban rejlő lehetőségeinket!

Még tavaly, a karantén kezdetén Misivel listába szedtük, hogy mi mindent lehet csinálni a korlátozások alatt, hogyan dobhatók fel az otthoni tevékenységek és miként pótolhatók az ideiglenesen nem kihasználható programlehetőségek. Ekkor találtam ki, hogy tulajdonképpen otthon is “lehet utazni”. Tematikus hetek keretein belül egy-egy ország kultúráját, gasztronómiáját és hangulatát könnyedén az otthonunkba varázsolhatjuk.

Kultúrák a kanapéról

Sütkérezni a tengerparton vagy csobbanin egyet a vízben – sokaknak ez az igazi kikapcsolódás. De ha egy ország hangulatát szeretnénk megidézni, érdemes ezt a kultúra perspektívájából tenni. Legyen szó Franciaországról, Angliáról vagy egy teljesen más kontinens nemzetéről, merüljünk el az “utazási célpontunk” jellegzetességeiben. Kicsit olvassunk utána a történelmének, szokásainak. Az új információk felfrissítenek és anélkül is megismerhetjük az adott helyet, hogy ott lennénk.

A heti olvasmányunkat válasszuk ki aszerint, hogy melyik országba repülnénk szívesen. Ha orosz vidékre vágyunk, legyen a befutó mondjuk Ulickaja, ha Izraelbe akkor Harari, ha az Egyesült Államokba akkor Nathan Hill. És így tovább.

A filmes estéinken is lehet az utazási célunk a mérvadó. Én most legszívesebben Londonba utaznék vagy Párizsba. Ez esetben egy klasszikus Hitchcock vagy a Netflix új sorozata, a Lupin pótolhatják azt a sok látnivalót és hangulatot, amit a vírus miatt most kénytelenek vagyunk kihagyni.

És akkor jöhetnek a lejátszási listák! Munka, tanulás vagy házimunka közben szóljon a háttérben úti célunk kiemelkedő zenészeinek dalai! Ha pedig ennél is izgalmasabbra vágyunk, kutassunk online események után, amin az adott ország előadói vesznek részt.

Egy falat gasztronómia

Az utazás akkor teljes, ha az adott ország gasztronómiájába is belekóstolunk – számomra legalábbis ez elengedhetetlen egy-egy kiruccanásunk során. Gyűjtsük össze az adott hely jellegzetes finomságait és készítsük el őket.

Ez egyrészről kihívás, hiszen sok nemzeti ételt könnyebb tányéron kapni, mint a saját kis konyhánkban elkészíteni. Másrészről azonban izgalmas minőségi időt tölthetünk el szeretteinkkel, amíg egy-egy fogást vagy éppen italt elkészítünk.

Az Amerika-fanatikusoknak amerikai palacsinta lehet a reggeli pumpkin spice lattéval, a bécsi virtuózoknak wiener melange és főtt tojás. Októberben mi is tartottunk egy Oktoberfestet, amikor bajor kolbászt készítettünk sós pereccel, finom söröket kóstoltunk és mindeközben a München mellett élő rokonokkal videochateltünk. Nem volt ugyanolyan, mintha mi is ott lennénk. De visszakaptunk az utazási élményeinkből egy szeletet, ami akkor, abban a helyzetben nagyon is kárpótolta ezeket az elszalasztott lehetőségeinket.

Ezt a helyzetet úgy lehet átvészelni, ha a sok-sok negatív emóció megélése mellett hálásak vagyunk a jelen pillanatért is. Utazni most nem ajánlott. De ha egy hetet vagy pár napot tényleg mondjuk a francia kultúrában elmerülve, francia versekkel, könyvekkel, filmekkel, zenékkel gazdagítunkk, croissanttal és macaronnal dobjuk fel a szürke, havas (haha) hétvégéket, akkor egy kicsit talán tényleg olyan lesz majd, mintha a Champs-Élysées-n sétálnánk.

Kitartást és kellemes utazást! :)

Panni

Comments


bottom of page