top of page

Nyári megújulás

Sokan azért nem kedvelik az újévi fogadalmakat, célkitűzéseket, vizionálást – nevezzük bárhogy is –, mert az elhatározásokhoz sosincs késő. Bármikor felkelhet az ember és eldöntheti, ma másként cselekszek. Ez így is van, az elmúlt évek azonban megtanítottak arra is, hogy egy időponthoz való ragaszkodás megkönnyíti ezt a folyamatot. Érkezik egy új hónap, egy új évszak, egy új része az évnek. Ezt a friss lendületet érdemes kihasználni egy kis megújulásra, reflektálásra.


 

Felismerés

Ebben az évben különösen hangsúlyos kellene, hogy legyen, a reflektálás. Egy ilyen zötykölődő 2020. után, egy kilátástalan jövő előtt állva elengedhetetlen, hogy olykor megálljunk és szembe nézzünk magunkkal. Mit értünk el eddig, milyen értékekkel gazdagodtunk és miben hibáztunk? Talán, nem mindig vesszük észre ezeket azonnal, de a rendszeres reflektálás segíthet a tudatosításban.

Sokszor érezzük azt, hogy valami nincs rendben bennünk vagy körülöttünk. Elveszik a lelkesedés, az örömöt félelem és tartózkodás váltja fel. Már kevésbé esnek jól azok a tevékenységek, amik korábban a napjaink részét képezték és akár a kapcsolatainkra is másként tekintünk. Sokszor ezekhez bizonytalan és negatív emóciók kapcsolódnak. Ám mindez egy átmeneti időszak, a fejlődés egy szakasza.


Megoldás

Találjunk célt a nyarunknak! Talán fontos lehet most olyan tevékenységekre fordítani a figyelmünket, amikről régóta ábrándozunk, amik őszinte örömet okoznának nekünk, csak éppen eddig idő vagy energia híjján nem vágtunk bele. De szólhat a feltöltődésről, a munkáról vagy egy konkrét projektről is.

Bármi is lebegjen a szemünk előtt, érdemes megtalálni a forrásinkat ehhez. Mik azok a tevékenységek és kik azok a személyek, amik/akik nemcsak inspirálnak, de támaszt is nyújtanak? Mik azok a dolgok, amik erőt adnak és mik azok, amik kimerültté tesznek? Hol veszett el korábban a lelkesedésünk és miért? Ezekre a kérdésekre a választ megtalálni nem egyszerű és olykor hónapokat vesz igénybe. Mégis rengeteget tanulhatunk abból, ha mindezt tisztázzuk.

Gyakorlat

A következő hónapokban egy kis újdonsággal készülök, amiről konkrétabban a hírlevélen keresztül olvashattok majd. Mindenesetre egy régóta halogatott dologról van szó. És pontosan azért, mert tologattam magam előtt, kihatott nemcsak a blogra, de a tartalomgyártással kapcsolatos érzelmeimre is.

Olykor meg kell állnunk és ki kell szeretnünk a legkedvesebb hobbijainkból is, hogy utána újra belehabarodjunk. Nem árt mérlegelni a céljainkat, ismételni, miért kezdtünk el valamit és hogyan lehetne ez még jobb, még teljesebb.

Készítettem nektek egy kis munkafüzetet, aminek a kitöltésével hasonló kérdésekre válaszolva reflektálhattok az eltelt fél évre. Elevenítsük fel a céljainkat, az álmainkat, az elveinket, hogy aztán újult erővel, frissen, lelkesen végezve teendőinket kiteljesedhessünk.


A munkafüzet alább kattintva érhető el:

munkafuzet_nyar
.pdf
Download PDF • 644KB

Szépséges nyarat,

Panni

bottom of page