top of page

Kirándulóhelyek, amikért nem kell messzire menned

Az újabb korlátozások ismét megnehezítik többek között a hétköznapjainkat és a szabadidős tevékenységeinket. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen számtalan olyan kevésbé emlegetett hely van Budapesten, ami kiváló lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra és a feltöltődésre, még hozzá a szabadban. Margit-sziget, Városliget, Budai Vár, Kopaszi-gát, ezeket már ismerjük. De akkor hova mehetnénk még?

 

Bikás park

A Bikás-parkról neked is a négyes metró egyik megállójába ugrik be, igaz? Nekem is. Viszonylag kívül esik a mozgásteremen, legutoljára tavaly jártunk ott, hiszen az ARC kiállításnak is a Bikás-park adott otthont. Ekkor eszméltem rá, hogy milyen fantasztikus, igényes és óriási területről van szó. A felújítás óta rendes gyalogosút, padok, szobrok és olykor-olykor (ha lehet) kulturális események szépítik a helyet. Nem egy tipikus kirándulóhely, ahova olyan nagyon fel kellene szerelkeznünk, de tökéletes egy délutáni sétára a párunkkal vagy egy gyors találkozóra a barátainkkal.


Japánkert

A Margit-sziget szuper időeltöltési lehetőségeket kínál, ráadásul könnyen megközelíthető is. A Japánkertről azonban kevesebb szó esik, holott egy csodás, meghitt kis zugról van szó a sziget szívében. A japánkertek lényege, hogy tökéletes összhangot teremt ember és természet között. Ez a margit-szigeti megvalósításában sincs másképp. A kanyargós gyalogút, a halastó, a pici vízesés és a lótuszvirágok a főváros zsongásába igazi harmóniát csempésznek. Érdekes adalék, hogy 1970 óta szépíti a sziget életét és 1992-ben újították fel. A bejáratot a kis fahíd felől közelíthetjük meg, amit elvileg több száz éves növények szegélyeznek.


Füvészkert

A Füvészkert legérdekesebb része a botanikus kert, de jelenleg csak a szabadtéri területek látogathatók. Ettől függetlenül mégsem érdemes megfeledkezni róla. Magyarország első botanikus kertjét Winterl Jakab professzor teremtette, majd 1845-ban elkészült a hozzátartozó pálmaház is, ami európai viszonylatban is jelentős méreteket ölt. Itt található a Polláck Mihály által tervezett vadászkastély is, amit kívülről is megcsodálhatunk. Érdekesség, hogy a füvészkert szavunk a nyelvújításból származik, de igazán csak a Pál utcai fiúk kapcsán került be a nyelvjárásba. Köszi, Nemecsek!

Római-part

A Római-part is az ismertebb helyek közé tartozik, de mivel közel áll a szívemhez, nem hagyhattam ki a felsorolásból. Tavaly ősszel többször is ellátogattunk ide. Sétáltunk és hát nem hagyhattuk ki az isteni Cziniel cukrászda finomságait sem. Ezutóbbiban ugyan a helyben fogyasztás jelenleg nem engedélyezett, de az elvitelre kért kávékat és süteményeket elfogyaszthatjuk a Duna mellett. A Római-part tökéletes választás mindenki számára. Sétálásra, étkezésre, kutyasétáltatásra is megfelelő családi program, kisebbekkel is élvezetes, de a sportolási lehetőségek, a futás, a biciklizés is adott. Na, és üdítő randihelyszín is. Ráadásul számomra tipikusan az a budapesti idilli álomhely, ami képes teljesen elfeledtetni velünk, hogy valójában a fővárosban vagyunk.


Normafa

Személyes vonatkozások miatt szintén nem maradhat ki a sorból a Normafa. Ide jártam óvodába, de nagyon sokszor itt kirándultunk, szánkóztunk kiskorunkban. Ez már az a fajta úticél, amihez nem árt egy hátizsák, csomagolt inni- vagy ennivaló. Itt a sétálás/túrázás mellett számos lehetőségünk van a sportolásra is. Több útvonalon haladhatunk attól függően, hogy miként szeretnénk eltölteni a szabadidőnket: romantikus sétával vagy inkább a zegzugos utakon kalandoznánk. Érdekes története van annak is, hogyan kapta a hely a Normafa nevet. Egy több százéves bükkfáról, ami egy villámcsapás miatt dőlt ki 1927-ben. A legenda szerint a fa akkor sarjadhatott, amikor Mátyás király megszületett, sőt, az igazságos király maga is sokszor látogatott el ide, hogy megpihenjen a lombja alatt. Az egykori Nemzeti Színház társulata is gyakran túrázott errefele, a 1800-as évek híres színésznőjét, Schodelné Klein Rózát pedig megindította a Sváb-hegy magányos fája. Úgy látta nagyon is hasonlít Bellini Norma operájának díszletére, így egyszer el is énekelte alatta a Norma-áriát. Innentől fogva pedig már inkább ez a megnevezése terjedt el a köztudatban a Sváb-hegy fájának, majd a körülötte fekvő rétnek, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra.


A járványügyi korlátozásokat és szabályokat betartva olykor nem árt kicsit elszakadni az íróasztaltól, kiszabadulni a négy fal közül és eggyé olvadni a természettel. És ehhez nem is kell olyan messzire mennünk. Használjuk ki ezeket a pillanatokat, tegyük szebbé az ilyen kisebb túrákkal ezt az időszakot, a napjainkat és a másokkal eltöltött minőségi időt.


Vigyázzatok magatokra és kellemes pihenést a hosszú hétvégére,

Panni

Comments


bottom of page