top of page

Tudatos tartalomfogyasztás, katt!

Szépen lassan talán visszaszokhatunk a régi kerékvágásba. Kétségtelen azonban, hogy az elmúlt egy évben számos változáson mentünk keresztül, amik újraértelmezték és átformálták korábbi szokásainkat. Ez alól pedig nem kivétel az internethasználat sem.

 

Világhálóba gabalyodva

Sosem szerettem és a mai napig ellene vagyok annak, hogy kizárólag azt hangsúlyozzuk, milyen veszélyes hely az internet. Sokszor egy mély bugyornak, a poklok poklának van beállítva, ahonnan csöpög az erkölcstelen és felesleges tartalom.

Nem tagadom, számos olyan dologgal találkozhatunk, különösen a közösségi média oldalain, amik valóban könnyen értelmezhetők szürkeállományunk mészárszékeként is. De mindez ennyi lenne? Nem hinném.

Az internet valójában egy eszköz, amit használhatunk hasznos, értelmes dolgokra vagy pazarolhatjuk felesleges és kártékony tevékenységekre. A jelszó a mennyiség és a minőség. A tudatos tartalomfogyasztást nem lehet elégszer elővenni. Beszélni kell róla a fiatalokkal, hogy inkább kérdezzenek és bizonyosodjanak meg a weben olvasottakról hiteles forrásokból. De igaz ez szeretett nagymamáinkra is, akik már szintén büszke bevándorlói az internet mezeinek. Különösen érdekes ez most, amikor nem is akármilyen társadalmi kérdések és közéleti események keretezik napjainkat. Nagyon nem mindegy, hogy a felnőtté válás alapkérdései mellett mit olvas a gyerek a választásokról, a koronavírusról, az 5G tornyokról, az oltásról, az SZFEről vagy az Indexről. És hosszú még a sor.

Tartalomfogyasztás=mennyiség+minőség

Ahhoz, hogy az interneten töltött idő minősége ne csorbuljon, szükségünk van egy megfelelő mennyiségre. Olykor nem árt határt szabnunk magunknak, mennyi ideig görgetjük a képernyőt, melyik alkalmazásban hány percet töltünk el és mennyi ember életébe kívánunk bepillantást nyerni.

Ma már szinte mindegyik telefonon beállíthatók az alkalmazásokat érintő limitek, amik az előre beállított idő után blokkolják az appokat. Ugyanez megtehető napszak szerint is. Érdemes a lefekvés előtt 1-2 órával eltenni a telefont és pihentetni azt a megviselt képernyőt legalább a reggeli rutin végéig. És ez nemcsak a zavartalan alvás és az időben történő felkelés miatt esedékes. Egyszerűen jobb úgy nyugovóra térni, hogy kicsit befelé fordulunk, a szeretteinkkel, a hobbijainkkal töltjük az időt. Reggel is kellemesebb, ha először arra fókuszálunk, hogy mi vár ránk aznap, miért lehetünk hálásak és milyen lendülettel induljunk neki a kezdeti óráknak.

A mennyiség kérdése a követett emberek számát illetően is releváns felvetés. Ne féljünk kikövetni olyan felhasználókat (személyek, vállalkozások, kezdeményezések), amiknek a tevékenysége hidegen hagy.

A közösségi médián zajló tartalomfogyasztásunkat is hasznos lehet monitorozni. Ha észrevesszük magunkon, hogy az illető által posztolt tartalom negatív emóciókat generál bennünk, sóvárgással, irigységgel, féltékenységgel tölt el, ne lamentáljunk sokat: katt a "Kikövetés" gombra. Azonban az, hogy valaki látszólag (!) szebb, jobb, drágább életet él, nem jelenti, hogy ne lehetne az inspirációnk forrása. Számos oylan embert követek, akik után simán lehetne sóvárogni. De valójában nem akarok olyan lenni, mint ők, egyszerűen csak inspirálnak, erőt adnak, hogy igenis lehet így is, úgy is. És ha ők képesek voltak rá, akkor én is. Nagy különbség ez a két említett eset közt.


A kreativitás játszótere

A minőségért dolgozni kell. Hajlamosak vagyunk az interneten a legkézenfekvőbb megoldásokba kapaszkodni. Nagyon egyszerű rákattintani a legtöbbet megnyitott alkalmazásokra és olyan tartalmat fogyasztani, amit mindenki más is előnyben részesít. Ha azonban kicsit kutakodunk, rájöhetünk, hogy valójában számos hasznos platform van még, amit saját szórakoztatásunkra, fejlődésünkre fordíthatunk.

Az online kurzusok új értékek elsajátításában segíthetnek (pl.: Masterclass, Skillshare), de nem feltétlenül kell fizetős oldalakra regisztrálnunk. A Youtube-on számos hasonló tartalomra lelhetünk. Az önfejlesztő appok mindig kiváló mankóul szolgálnak a kiegyensúlyozott élet megteremtésében. Legyen szó produktivitásról vagy az egészségünkről, ezek a lehetőségek sem hagynak cserben. Az online események ugyan nem pótolják az élőben tett látogatásainkat, de nyújtanak helyette mást. Itt az alkalom, hogy a világ másik felén levő online kiállításokat bebarangoljuk, hogy vidékiek és városiak egyszerre jógázzanak a képernyőn keresztül és szó szerint az otthonunkba hozzuk a kedvenc színdarabunkat. Ha ajánlhatok egy szuper online programlehetőséget: július 9-11. között látogassatok el a 25. Budapesti Pszichológiai Napok rendezvényére. A esemény több, mint pszichoedukáció, sokkal inkább kulturális rendezvény, sokszínű fesztivál. Nem reklám, szervezőként én is a megvalósításán dolgozok. :)


Ugye, nem is olyan sötét ez az internet dolog! Bátran és tudatosan nézelődjünk, hogy időnket minőségi tartalmakkal töltsük meg szabad óráinkat. Csak bele ne gabalyodjunk a web szövevényes “hálójába”!

Csodás teraszozást,

Panni

Comments


bottom of page