top of page

Reggeli rutin

A régi kerékvágásba való visszazökkenéshez és egy produktív nap elkezdéséhez kiváló mankóul szolgálhat egy átgondolt reggeli rutin.

 

Mire fel?

Nem mindegy, hogyan fogyasztod el a reggeli feketét. Stresszesen markolászod a csésze fülét, mert az idő híjján még a napindító kávéd sem tudod felhörpinteni vagy nyugodtan kortyolod a forró italt, tudván ez ugyanúgy a napod része, ahogy bármelyik más halaszthatatlan teendőd.

A reggeli rutint egy káosz megelőző trükként is lehet alkalmazni, ami végtelenül egyszerű, könnyen kiépíthető és elemeiben változtatja meg, nemcsak a napunk kezdetét, de a teljes egészét is.

A reggeli rutinnak számos funkciója lehet. Az elfoglalt, betáblázott embereknek egy precíz felkészülésként vagy épp egy idegeket nyugtató, “kötelező” pihenőként szolgálhat, míg a több idővel rendelkezőknek egy lassú, békés indítónak felel meg. A rutin nem azt jelenti, hogy minden egyes reggelünk percre pontosan ugyanarra a sémára épül fel. Fontos azonban, hogy minden reggelünkben legyen pár biztos támpont, amikre támaszkodva könnyedén oszthatjuk be az időnket és készülhetünk fel a napunkra. Ezeket mindig lehet variálni, hétköznapokhoz, hétvégékhez igazítani. Lényeg, hogy legyen valami elképzelésünk arról, hogyan kecmergünk ki a takaró melege alól és mivel foglalatoskodunk azután.


Döntsd el!

Amikor kiépítjük a saját rutinunkat fontos eldönteni, hogy a reggelünk első pár óráját milyen célból fordítjuk magunkra. Érdemes úgy ütemezni az alvási ciklusunkat is, hogy még a korán kezdődő munkanap előtt is legyen legalább egy fél óránk saját magunkra.

Imádom magam betáblázni teendőkkel, de borzasztóan nyomasztó, amikor kipattanva az ágyból, egy gyors mosakodás és felöltözés után azonnal leülök a gép elé. Régen még a reggelimet is a tanulnivaló vagy a cikkek mellett költöttem el, semmi időt nem hagytam magamnak és a testemnek, hogy felkészüljön a teendők hosszú sorára. Egész nap feszült voltam, nap végére pedig végtelenül kimerült, úgyhogy nem kellett sok idő, míg rájöttem ez a napindítás, ebben a formában nem hasznos számomra. Így igyekszem minden reggel a megszokottnál korábban ébredni, hogy legyen kis időm még pihenni a teraszon, olvasni egy fél órát, megtervezni a napomat és csak utána nekikezdeni a kötelességeimnek.

Tudom, borzasztó egyszerűen hangzik, hogy “hagyjuk magunknak időt reggel”, de talán sokan észre se vesszük, hogy a kimerültség vagy a konstans stresszes állapot forrása a reggeli felkészülés teljes hiányában gyökerezik.

Ha eldöntöttük, hogy napunk megtervezésével, aktív pihenéssel (legyen az olvasás, sorozatnézés, bármi), vagy sporttal töltjük a reggeli órákat, érdemes kijelölni egy időintervallumot is, amit erre áldozunk. Ez azért szükséges, mert ha úgy döntünk, számunkra valami kedves időtöltéssel kezdjük a napot, és nem jelöljük ki, hogy példának okán délelőtt 10-kor leülünk az íróasztalhoz, könnyen a kanapén ragadhatunk. Ha pedig megvan a kijelölt időszak, érdemes feltérképezni, milyen konkrét tevékenységekkel szeretnénk megtölteni a reggeleket. Ezeket mind bele lehet építeni a rutinunkba, de lehet “tartalékként” alkalmazni őket, ezáltal változatosságot csempészve a korai órákba.


Variálj!

A reggeli rutin akkor lesz örökéletű segítőeszközünk, ha képesek vagyunk azt időnként meg-megújítani. Ugyan az már személytől függ, hogy erre a reformra, mikor van szükség (havonta, hetente vagy naponta), a lényeg, hogy ne féljünk átalakítani a reggeli órák menetrendjét!

Fél éve elkezdtem jógázni, ezt pedig mindig az ébredés követő fél órában végeztem. Elképesztően jól esett megmozgatnom a testemet az egész napos ülőmunka előtt és magammal foglalkozni egy kicsit. Amióta azonban újra elkezdtem sportolni – aminek a végén ráadásul mindig nyújtok és jógázok –, úgy érzem, a reggeli gyakorlatokra már nincs szükség. Helyette a teraszon olvasgatok kávézás közben. A napjaink folyamatosan változnak, csak úgy, ahogy az életvitelünk és a kötelességeink is. A napi edzésre talán már nem lesz lehetőségem, ha újból vissza kell térni az egyetem épületébe, így a jóga újra visszatérhet majd a reggeli órák menetébe. A lényeg, hogy néha variáljunk, nemcsak azért mert a változások miatt szükséges, de könnyen meg lehet unni a monoton, ismétlődő időszakokat is.


Napindító tanácsok

Ha nem tudod, pontosan milyen tevékenységeket építhetnél a reggeleidbe, ajánlok párat. Ezeket az ötleteket már mind kipróbáltam, bátran ajánlom mindenkinek.


Morning Pages

Az évek alatt a Morning Pages volt az elsőre legijesztőbb reggeli rutinba építhető tevékenység, amit végeztem, és kétségkívül ez gyakorolta rám a legnagyobb hatást is. A technika lényege, hogy rögvest az ébredés után kezünkbe veszünk egy füzetet, majd három oldalt megtöltünk az elménkben cikázó gondolatokkal. A Morning Pages felér egy fél órás meditációval, megtisztítja a fejünkben kavargó káoszt, békével tölt el és segít abban, hogy a napunk hátralévő részét az itt és mostban tölsük. Ha folyamatosan fortyognak bennünk a gondolatok, nehezebben koncentrálunk a jelenre, a Morning Pages segítségével ezeket könnyen kiadhatjuk magunkból. NEM szükséges a helyesírás, a szép külalak, a nyelvtani helyesség, nem ez a lényeg. Mi több, a visszaolvasásra sincs semmi szükség. Csak adjuk ki mindazt, ami bennünk van, meséljük el a papírnak, majd kezdjünk neki a reggeli óráknak! A gyakorlat 30-40 percet vesz igénybe, és igazi “Reset” gombként funkcionál.


Hálanapló

A hálanaplót a nap bármelyik pontján lehet alkalmazni, de reggel és este látom a leghasznosabbnak. A gyakorlat lényege, hogy szintén ébredés után papírra vetünk legalább három olyan dolgot, amiért éppen abban a pillanatban hálásak vagyunk. Ki lehet fejteni mondatokban, de egy-egy szóval is tökéletes megoldást nyújt abban, hogy szembesüljünk, mi minden adatott meg számunkra. A módszer segít a körülöttünk levő személyek és tárgyak értékelésében, a belső egyensúly kialakításában, na és egy igazi üdítő napindító löket.


Meditáció

Ha egy kevésbé cselekvéseken alapuló, inkább intenzív elmélyüléssel és testi-lelki pihenővel szeretnénk kezdeni a napot, érdemes legalább 10 percet a meditációra szánni. Akár lehet segédeszköz nélkül is, mindössze a légzésünkre koncentrálva, a gondolatokat elkapva és magunkon kívül elhelyezve végezni a gyakorlatot. De letölthetünk az okos eszközeinkre olyan alkalmazásokat is, amik halk narrációval támogatnak minket az elmélyülésben. Elsősorban Headspace és a Simple Habit alkalmazásokat ajánlom.


Jóga

Nem vagyok a reggeli edzések híve (ettől függetlenül kiváló napindító tevékenység), de a jógát nyugodt szívvel ajánlom bárkinek. A meditációhoz hasonló hatás elérésére ad lehetőséget, viszont nagyobb hangsúlyt fektet a testre való koncentrálásra. Az izmok lassú átmozgatása, nyújtása akaratlanul is magunkra tereli a figyelmünket, ami igencsak fontos egy olyan nap előtt, amikor elárasztanak a tennivalók.


Planning, planning :)

Nem is én lennék, ha nem hívnám fel a figyelmet arra, hogy a napunk megtervezése, a teendőink papírra vetése vagy az okos eszközeinken való rögzítése mennyire fontos támpontja lehet a reggelinknek. A To-do listák készítése segít megfelelően beosztani az időnket, priorizálni a teendőinket és motiválni minket. Az otthoni tevékenységek ugyanúgy papírra vethetők, mi több sokszor kötelező pihenőket is beiktatok a napomba, amit ugyanúgy ki “kell” pipálni, mint a halaszthatatlan kötelességeimet.


Zöld pihenő

Ugyan imádom a növényeket, de alapjáraton nem vagyok egy nagy természetjáró-túra guru. A karantén alatt azonban minden napomba igyekeztem beiktatni egy kis “zöld pihenőt”. A teraszon elköltött reggeli vagy elszürcsölt kávé igazán megnyugtatóan hatott, és elképesztően jól esett kiszabadulni a négy fal közül, ahol amúgy egész nap dolgozni és tanulni kell. Egy reggeli séta, teraszozás vagy udvaron tett napozás után egyáltalán nem okoz majd gondot leülni az íróasztalhoz.


Agytröszt

Ha a reggeli órákban a békés hangulat megteremtése helyett az agyunkat pörgetnénk fel, kapjuk elő a telefonunkat, ami számos elmét megmozgató, memóriát és koncentrációt fejlesztő alkalmazás tárhelyéül szolgál! Elsősorban a Lumosity és a Peak alkalmazásokat ajánlom.


Motivációs löket

Mindannyiunk számára vannak olyan személyek vagy tényezők, amik képesek elképesztő módon felpörgetni a motivációinkat. Ha nehezebben, céltalanabbul indulnak a reggelink érdemes ezekhez fordulni. Az inspiráló közeli ismerőseinket keressük fel, váltsunk velük pár szót telefonon vagy üzenetben! Ha ismertebb személyiségekről van szó lépjünk fel a YouTube-ra pár videó erejéig vagy hallgassunk olyan dalokat, amik cselekvésre ösztönöznek! Ha inspiráló vloggereket kerestek, mindenképp nézzetek rá Margot Lee, Kalyn Nicholson, Jusuf, Laura Medley, muchelleb, Lavendaire vagy Rachelleea csatornáira.


Ezeken kívül pedig fontos, hogy a számunkra kedves tevékenységek, hobbik és a szeretteinkkel való érintkezés is helyet kapjon a reggeli menetrendünkben. Képzeljük el, írjuk le, hogyan képzeljük el a tökéletes kezdeti órákat, igyekezzünk magunkat ehhez tartani, némiképp variálni, ha kell!


Csodás reggeleket kívánok!

Panni

bottom of page