top of page

5 app a produktivitásért

Ha belegondolunk, telefonnak lenni hihetetlen presztízs lehet. Mindenhova magunkkal visszük, a farzsebünkbe, a táskánkba rejtjük, velünk van a mosdóban, de még az ágyba is magunkkal rángatjuk. Mindezek ellenére gyakran mégsem gondolunk bele, mennyi igazi lehetőség rejlik a képernyő mögött, és mennyi valójában hasznos applikáció lapul a többi mellett. Mutatok pár alkalmazást, amiket napi szinten használok – valamelyiket évek óta –, és jelentősen megkönnyítik a mindennapjaimat. Nehezebb pillanatokban előrelöktek és segítettek a motivációm fenntartásában is.

 

Omnifocus, a mindennapok menedzsere

Az Omnifocust évek óta használom, és érdekes, de mindig másképp és más célra. Tulajdonképpen bármiképp alkalmazható: listaírásra és rutinok lejegyzésére, de napi, heti, havi és évi tervezőként is kiváló. Lejegyezhetjük a tennivalóinkat vagy egy-egy projektünket is megtervezhetjük, tehát tökéletes segítséget nyújt a tanulmányaink vagy a munkáink során. Minden mappákba rendezhető, beállíthatunk határidőt, illetve jegyzeteket is készíthetünk a korábban beírt elemek alá. Tagek alkalmazásával csoportosíthatjuk a különböző mappába beírt tennivalókat, illetve egy naptár előre jelzi, mi minden írtunk fel aznapra.

Ahogy én használom: elképesztően régóta füzetekbe írom a teendőimet, a telefonos alkalmazások jelentős részét nem igazán tudtam magamévá tenni, de még az alapértelmezett naptáromba se írok soha semmit. Az Omnifocus viszont a mindenem. Ide írom össze, mi mindent kell elvégeznem az adott hónapban, milyen eseményeim lesznek, kivel, mikor és hol találkozok. Majd miután végiggondoltam mindezt, beírom hetekre és napokra bontva a kis füzetembe, hogy egészen biztosan minden elvégzésre kerüljön. Az Omnifocusba írom a bloggal kapcsolatos ötleteimet, határidővel ellátva, illetve ide jegyzem le az írási munkafolyamatot is. Így nem kell kapkodnom, nem kell agyalnom, hogy mit felejtettem el meg- és átírni, megszerkeszteni és publikálni, hiszen a listám tökéletes útmutató. Az alkalmazásba jegyzem le a céljaimat, az éves fogadalmaimat, de a takarítási “rutinomat” is, hiszen gyakran kimegy a fejemből, mi mindent kell még elvégezni a háztartásban. Ha végeztem a dolgaimmal, csak kipipálom az elemeket és kész is!


Forest, az időhiányások megmentője

A Forestre szintén évekkel ezelőtt bukkantam rá. A gimnázium elején elképesztő nehézséget okozott a koncentrált tanulás, hiszen mindig pityegett a telefonom, kaptam egy értesítést vagy üzenetet, amire “mindenképp” válaszolnom kellett. Próbálkoztam a telefonom kikapcsolásával vagy elrejtésével, de egyik se volt egy hosszan alkalmazható, hasznos módszer.

A Forest alkalmazás a Pomodoro-módszerhez hasonlít. Ennek lényege, hogy az effektív és elmélyült munka érdekében 20 percig folyamatosan dolgozunk, majd egy 5 perces szünettel frissítjük fel az elménk. Aztán újabb 20 perc veszi kezdetét, újabb 5, majd 10 perces szusszanás. Erre is vannak különböző alkalmazások, amik a szünetet is számolják, és abban a pár percben sem hagyják, hogy megnyissunk más alkalmazásokat. Ez alapvetően egy hasznos elképzelés, de nem mindenkihez testhez álló. Engem zavart, hogy 20 percenként “le kellett állnom”, megszakított a munkafolyamatomban, pont amikor igazán elmélyültem volna benne. A Forestben azonban mi magunk állíthatjuk be, mennyi időre szeretnénk elvonulni. 10 perctől egészen 2 óráig beállíthatjuk magunknak az időzítőt, az alkalmazás blokkolja az összes többi applikációnkat. A beállított idő alatt kis fákat vagy bokrokat lehet “növeszteni”, ha azonban mégis elkezdjük nyomkodni a telefonunkat, a növény meghal. Ha viszont sikeresen teljesítettük a beállított célt, egy új fával gyarapíthatjuk a virtuális erdőnket. Az alkalmazás előnye, hogy motivációt ad, hogy ne nyúljunk hozzá a telefonunkhoz, amíg az adott tevékenységet végezzük, magunknak állíthatjuk be az időt és a vizuális megjelenítése is kifogástalan. Az pedig tovább növeli a produktivitásunk, hogy pontosan tudjuk, mennyi időnk van a tennivalóinkat elvégezni.

Ahogy én használom: tanuláshoz, íráshoz szinte mindig használom, jelentősen meggyorsítja a munkafolyamataimat, ha tudatában vagyok, hogy most 60 vagy 90 perc áll rendelkezésemre. Angol gyakorláshoz vagy olvasáshoz is be szoktam állítani, hogy biztosan ne kezdjem el görgetni a képernyőt. Takarításhoz is szuper, hiszen ha akarnám, az egész napom elmehetne házimunkával. Ehelyett azonban be szoktam állítani egy 20 perces időintervallumot, ami alatt megcsinálom a legfontosabb otthoni teendőket, annyit, amennyi abba az időbe belefér. Közben nem telefonozok, és nem is úszok el semmivel.

Wallet app, a pénztárcád barátja

Őszintén bevallom a pénz menedzselése, számontartása és spórolása sokáig nehézséget okozott. Általában kártyával szoktam fizetni, ilyenkor még nehezebb követni, hogy mennyi pénz csusszan ki a kezeim közül. Illetve azt sem ártana vezetni, hogy a munkánkért mennyi pénzt kapunk.

A Wallet appot régebben használtam, de kis kihagyás után januártól megint szigorúan elkezdtem vezetni. Szeretnék pénzt félrerakni, hogy bizonyos terveket és elképzeléseket a későbbiekben meg tudjak valósítani. Ez pedig nem megy anélkül, hogy ne lennék tudatában a pénztárcám tartalmával.

A Wallet appba könnyedén fel tudjuk vinni a kiadásainkat és a bevételeinket. Kategóriák segítenek abban, hogy átlássuk, mire mennyi összeget költöttünk. Jegyzeteket, jótállásokat és fényképeket is csatolhatunk a kiadásokhoz. Az alkalmazásba több kassza is felvihető, akár több bankkártya kiadásait is tudjuk egyszerre vezetni, de külön kezelhetjük a készpénzes ügyeinket is. Egy menüpont segít rávilágítani arra is, hogy a vásárolt termékeinket valóban megérte-e a kosárba dobni. Nagyon könnyen és gyorsan alkalmazható alkalmazás, ami segít az átláthatóságban és a spórólásban egyaránt.

Ahogy én használom: könnyen elérhető, jól látható helyre raktam a telefonom főképernyőjén, hogy minden fizetés után azonnal fel tudjam vinni az alkalmazásba a kiadásaimat.


iStudiez Pro, a tanulmányok ásza

Anno az elemiben a leckefüzet volt a menő, a mai napig emlékszem, milyen precizitással és odaadással vezette mindenki a dolgozatok várható időpontjait és a házi feladatokat. A gimnázium vége felé már ez kezdett kikopni, az egyetemen meg már végképp mindenki a telefonjába vezeti a tanulmányi kötelezettségeit – ha vezeti. Számtalan alkalmazást kipróbáltam, de eddig csak az iStudiez Pro vált be. Egyszerre láthatjuk az alkalmazásban az órarendünket, a közelgő számonkéréseket és a leadandó feladatok listáját is. Minden tantárgyhoz/kurzushoz be lehet írni az időpontot, az oktató nevét, a terem számát, majd a feladatokat is a kurzusokhoz lehet könnyedén hozzárendelni. Időpontba szedve áttekinthetjük a közelgő tennivalónkat is, amiket elvégzésük után kipipálva áthelyezhetünk az “elkészült” mappába.

Ahogy én használom: félév elején felviszem az alkalmazásba az órarendemet, illetve az oktatókat és a teremszámokat. Így mindig tudom, hova kell mennem és mikorra. A feladatokat, zh-kat és a vizsgákat is mindig ide jegyzem le határidővel és részletes leírással ellátva.


Podcast, a tartalmak aduásza

A podcast-hallgatás új szerelem számomra, de bátran ajánlom mindenkinek. Amikor már unalmas zenét hallgatni és feszélyez a csönd vagy az egyedüllét, tökéletes társ lehet számunkra. Az alkalmazásban számtalan témájú és nyelvű csatorna elérhető, így a látókör szélesítésére, informálódásra vagy egyszerű szórakozásra is kiváló időtöltést nyújt. Ha egy kicsit kutakodunk, biztosan találunk számunkra hasznos és élvezetes adásokat. További előnye, hogy sok készüléken alapértelmezett alkalmazás, de ha jól tudom, Spotifyon is hallgathatunk pár csatornát.

Ahogy én használom: a reggeli készülődés, takarítás vagy más házimunka közben szoktam hallgatni a lementett adások epizódjait. Az adások hallgatása közben gyorsabban száll az idő, valahogy koncentráltabbá is válik a munka.


Számomra ezek az abszolút befutó alkalmazások, amik napi szinten segítik és megkönnyítik a mindennapjaimat. Bátran ajánlom őket, illetve buzdítalak titeket arra, hogy keresgéljetek és találjátok meg a számotokra igazán hasznos applikációkat. ♡


Jó alkalmazás keresgélést,

Panni

bottom of page