top of page

Esti rutin

Életem legnagyobb tanulsága, hogy nem elhanyagolható kérdés, mivel töltjük a szabadidőnket. Néha muszáj megállnunk a rohanásban, félretennünk a teendőket és mély lélegzet vennünk. A teljes feltöltődéshez azonban érdemes megtalálnunk azokat a tevékenységeket, amik valóban lökést adnak számunkra, hogy a továbbiakban is képesek legyünk újult erővel nekiesni a kötelezettségeinknek.


 

Kifúj, beszív

A The Oatmeal oldalán a napokban egy nagyon szellemes és találó képregényt fedeztem fel, ami a kreativitás életben tartására hegyeződött ki. Az ott leírt és vizualizált folyamatok azonban könnyen vonatkoztathatóak a személyes életünkre, a szabadidőnkre, de a mentális egészségünkre is.

Az alkotás, a munka, az életünk olyan, minta lélegzés. Ahhoz, hogy valami hasznosat, értékeset tudjunk lehelni a világnak és önmagunknak, ahhoz olykor meg kell állni és mély levegőt venni.

Amióta szembe találtam magamat ezzel a gondolattal, minden egyes nap eszembe jut, amikor úgy kellene félretennem valamilyen halaszthatatlannak tűnő teendőt, hogy még nem végeztem vele vagy minőségileg nem érzem teljes egésznek. Ilyenkor azonban a szemem előtt lebeg, hogy nem lehet látástól-vakulásig dolgozni, néha tényleg érdemes levegőt is venni. A pihenés, a kikapcsolódás nemcsak egy fizika és szellemi RESET-gomb, de hatással van a későbbi teljesítményünkre, a motivációnkra és a szabad perceinkből rengeteg inspiráció is meríthető.

Hol vagyunk?

A kikapcsolódás azonban nem jutalom, nem presztízs és nem lényegtelen kérdés. A pihenést nem érdemes kizárólag a hétvégékre korlátozni mintegy elérendő célként, hanem sokkal inkább érdemes azt a napi rutinunk részévé tennünk. Még a legelfoglaltabb napjainkon is lehet 30 percünk, amit munka helyett azzal töltünk meg, amivel csak szeretnénk. Az esti rutin pedig tulajdonképpen abban segít, hogy a nap utolsó óráit magunkra fordítsuk.

Az elmúlt két hétben rengeteg teendő, tanulnivaló, kötelesség és személyes projekt zúdult rám, aminek a következtében tripla annyi időt töltök a gépem előtt, mint bármikor máskor. Ennek ellenére, ha óránként egy 10 perces pihenőre nem állok fel, nemcsak fizikailag érzem magam borzalmasan, de a mentális leterheltség miatt a szellemi munka is teljesen megakad. Ha akarnám éjfélig az íróasztal felett görnyedhetnénk, de este 9-kor igyekszem kikapcsolni minden eszközömet, hogy a lefekvés előtti 2 órát azzal töltsem, ami és aki segít feltölteni, hogy a következő napon ugyanezt a munkatempót tudjam produkálni.

A pihenésnek azonban nemcsak hatékonyságbeli előnyei vannak. Képzeljük el, egy elfoglalt nap alatt mekkora mértékű információ-dömping kebelez be minket. Ebben a gondolatáradatban pedig nem sok idő van olyan örömteli és üdítő pillanatok megélésére, amelyek segítenének abban, hogy ne sokalljunk be, ne omoljunk össze. Ahogy a kiegyensúlyozott élethez, úgy a teendőinkhez is fundamentális a jelenben való részvétel, ami izgatottsággal, hálával és boldogsággal tölt el.Így és úgy

Pihenni lehet a kanapén fekve, a telefon képernyőjét görgetve, binge-watcholni a kedvenc sorozatunkat vagy éppen minden szabadnapunkat telepakolni baráti találkozókkal, randevúkkal, bulikkal. A két kikapcsolódás mód azonban elég végletes és ahogy az elején is utaltam rá, nem mindegy, mivel töltjük fel magunkat. Az arany középút a kettő között van valahol: tehát a valódi kikapcsolódás nem az elménk leszívását vagy túlpörgetését jelenti, hanem sokkal inkább egy “aktív pihenést” rejt magában.

Ennek a lényege, hogy a szabadidőnket nem mindig ugyanúgy, ugyanazokkal a személyekkel töltjük, hanem változatosan, időt szánva saját magunkra is. Az esti rutin kiváló mankóul szolgálhat abban, hogy a számunkra kedves szokásokat mindennapossá tegyük és ne csak egy jutalom legyen, amiben minden munka elvégeztével részesülhetünk. Ez az idő a miénk és jogunk van csak és kizárólag arra fordítanunk, amire testileg-szellemileg szükségünk és kedvünk van.

Hátralépés

Bármivel is töltsük meg az esténk és ezáltal magunkat, fordítsunk figyelmet a körülöttünk levő környezetre is. Teremtsünk egy olyan közeget és hangulatot, amiben kellemesen érezhetjük magunkat.

Olyan dolgokkal vegyük körbe magunkat, amik a szívünkhöz szólnak és segítenek önmagunk megértésében, ápolásában. Hiszen életünk legfontosabb kapcsolatát saját személyünkkel tartjuk fent. Ha pedig időt szánunk és meghallgatjuk a szeretteinket, miért ne tennénk hasonlóképpen magunkkal is?

Amikor az elménk túltelített érdemes hátralépnünk és magunkra tekintenünk: mit érzünk jelenleg, mi feszélyez, bosszant, mit hiányolunk és mire lenne szükségünk? Ezen kérdések függvényében variáljuk, újítsuk meg, frissítsük fel a napi esti rutinunkat. Ugyanis minél jobban megértjük a szükségleteinket, annál inkább felfedezhetjük magunkat is, ami segít abban, hogy ráleljünk az autentikus énünkre, tehát arra, akik valójában vagyunk.


Napzáró tanácsok

Ha nem tudod, pontosan milyen tevékenységeket építhetnél a reggeleidbe, ajánlok párat. Ezeket az ötleteket már mind kipróbáltam, bátran ajánlom mindenkinek.


Testmozgás, jóga

A reggeli rutinról írt posztomban kifejtettem, hogy a korai órákban történő fizikai megerőltetés számomra mennyire nem effektív. Ám az esti órákban történő edzések és jógázások olyan pontjai a napnak, amelyek nemcsak segítenek levezetni a stresszt, az idegességet, de tökéletes eszközök lehetnek a lenyugvásban és az elengedésben is.


Meditálás

A meditáláshoz sokan szkeptikusan állnak, Anna barátnőmön kívül körülöttem szinte mindenki. Ám a Netflix egyik érdekfeszítő és informatív dokumentum-sorozatának egy epizódjával már párt embert sikerült rávennem, hogy próbálja ki a meditálást. Ez egy olyan tevékenység, amit érdemes akár munka közben is alkalmazni, hiszen a fókusztartásban, a koncentrálásban segít, de számomra az esti órákban, a lezárás időszakában a leghatékonyabb. Tökéletesen segít a "monkey-mind" lecsendesítésében, ami valljuk be, nem kis teljesítmény. :)

Filmnézés máshogy

Rengetegszer érzem elvesztegetett időnek a sorozat- vagy filmnézést. Néha-néha jól esik leülni és megnézni valamit egy pohár bor mellett, de minden nap vagy a héten többször képtelen lennék rá. Ez persze személyes hozzáállás kérdése, elhiszem, hogy sokaknak ez a legnagyobb feltöltődést biztosító tevékenység. A dokumentum filmek vagy sorozatok azonban nemcsak rövidebbek, de számomra sokszor érdekesebbek is, mint egy-egy sit-com.

Olvasás

Nincs is jobb, mint egy takaróba bújva, egy csézse tea és gyertya mellett elmerülni az aktuális vagy éppen kedvenc olvasmányunkban. Ha azonban este már túl fáradtak vagyunk a történetek befogadásához, ajánlottam korábban pár rövidebb írást, amik teljes lelki feltöltődést kínálnak.


Journaling

Ha egy dolgot kérhetnénk az emberiségtől, akkor biztosan azt várnám el tőlük, hogy mindenki minden este leüljön, hogy egy papír és toll társaságában szembe nézzen önmagával, a gondolataival, a napjával, a félelmeivel, a céljaival és minden mással. A journal-írás, naplózás tipikusan olyan magunkkal eltöltött tevékenység, ami nemcsak kikapcsol, de segít a reflektálásban, az elménkben cikázó dolgok rendezésében is.


Hálanapló

Ha pedig a több oldalnyi naplózással nem tudunk megbarátkozni, érdemes minden este listába szedni 3-5 dolgot, amiért aznap hálásak lehetünk.


És persze ne felejtsük el a szeretteinkkel töltött időt sem, ami szintén hatékony és szeretetteljes módja a feltöltődésnek.

Csodás estéket kívánok!

Panni

Σχόλια


bottom of page