top of page

Munkahelyi stressz ellen élvezettel

Felteszem, a stressz senki számára nem idegen. Gyakran azonban nagy általánosságban beszélünk róla és elfelejtjük a specifikus helyzeteket. Ilyen különleges eset lehet többek közt a munkahelyi stressz is.

 

A stressz megoldása nem Google keresési találat

Stressz alatt hosszan tartó idegességet értünk, ami több folyamatosan érkező ingerre adott negatív válaszreakciót takar. Kiváltó oka egy stresszor, ami lehet egy esemény, személy, tárgy, tulajdonképpen bármi. Nem összekeverendő azonban a félelemmel, a szorongással vagy esetleg depresszióval. Pontosan ezért, érdemes önvizsgálatot tartanunk, ha úgy érezzük, stresszelünk. Előfordulhat, hogy a háttérben sokkal komolyabb és komplexebb emóciók zajlanak le bennünk. Ezek akár fizikai tünetekként is jelentkezhetnek, aminek felsorolását lényegtelennek tartom. Ahány ember, annyi féle megküzdési mechanizmus és válaszreakció. Könnyen megeshet, hogy a szervezetünk olyan egyedi módon reagál a stresszre, amit álmainkban sem képzelnénk és még a Google találatok is tanácstalanok velük kapcsolatban.

A stresszt nagy általánosságban három módon kezelhetjük. A negatív érzelmeinket pozitívvá alakíthatjuk vagy mélyebb vizsgálódás révén a probléma forrását is felkutathatjuk. Nem szégyen, ha veszítünk a stresszel szemben és ennek eredményeképp esetleg nem tudunk lábra állni egyedül. Fontos, hogy ilyenkor merjünk segítséget kérni, akár a szeretteinktől, akár szakembertől.


Változásban az erő

Igaz a mondás, hogy mindent meg lehet szokni, mégsem kedvelem az hozzáállást, ami szerint nem érdemes változtatni valamin, ha az nem minket szolgál. A munkahelyi stressz olyan szempontból nehezebben csökkenthető, hogy sok esetben rajtunk kívül álló személyek vagy ma a környezet az, ami feszültséget kelt bennünk. A szerencsések bármikor felállhatnak a székből és akár egy kis anyagi kiesés árán is, de új munkahelyet kereshetnek. A legtöbbünk azonban erre nem feltétlenül feljogosult.

Fontos megbizonyosodnunk arról, hogy valóban stresszt tapasztalunk-e és azt is, hogy pontosan miért.

Sok esetben a változás kiindulópontjai mi vagyunk. Kisebb szokások kialakításával vagy épp megszüntetésével a jóra terelhetjük a figyelmünket, arra, hogy mi érték számunkra a munkavégzés során és kikkel tudunk igazán jól kapcsolódni egymáshoz.

Ha a stresszor azonban rajtunk kívül álló személy, mondjuk egy kollégánk vagy a főnökünk, érdemes finoman jelezni és rendezni az igényeinket, nézeteltéréseinket. A megfelelő, érdekmentes kommunikációhoz és konfliktusrendezéshez két ember szükséges. És valljuk be, a másik fél nem feltétlenül lesz nyitott erre. Ilyen esetben érdemes megoldásokat találnunk, hogy a kapcsolat valamiféleképp rendeződjön vagy csökkenjen a toxikus légkörben töltött idő mennyisége. A megoldás általában szituáció és személyfüggő, így örökérvényű tanács ezt illetően aligha van. Legfeljebb az, hogy sosem szabad megelégelnünk egy olyan helyzetet, amiben nem érezzük jól magunkat, nem fejleszt és értékmentes.


Csak élvezd!

Különösen fiatalként rendkívül fontos a tapasztalatszerzés, hogy több helyen, több közegben kipróbálhassuk magunkat és az adottságainkat. Az egyik helyről a másikra való gyakori ugrálás pont ezt a fejlődési folyamatot gátolhatja meg bennünk. Az indokolatlan munkahely váltogatás vagy a problémák előli menekülés nem megoldás.

Mindig lehet jobb, mindig kereshetünk több pénzt és lehetne rugalmasabb a főnökünk. Ritkán érezzük azt, hogy egy adott életkörülmény most “éppen elég”. Ez nem feltétlenül baj, hiszen pont a jobb iránti vágy hajt minket egy cél felé és növeli a teljesítményünket. Szerencsésebb, ha a fejünkben az “éppen elég” helyett az lebeg “most is jó”.

A jelen pillanatért való hála a leghatásosabb motiváció. Ez az, ami élvezetet és egy lendületes löketet ad ahhoz, hogy ne csak elvégezzük a teendőinket, de a nehézségekkel is megbirkózzunk. A jelen pillanat örömei segítenek minket a flow-élményhez, aminek köszönhetően őszinte örömmel rugaszkodhatunk neki a kötelességeknek, még akkor is, ha éppen home office-ban dolgozunk hosszú hónapok óta. Ebben segítség lehet, ha olykor emlékeztetjük magunkat: “élvezem, amit csinálok”. A hálanapló szintén kiváló eszköze lehet a tudatos jelenlétnek, amit mindfulnessként is emlegetünk. A stresszel való megküzdés során pedig legyünk kreatívak és rugalmasak. A nehézséget jelentő helyzetek tudatosítása és elfogadása épp olyan fontos, mint az azokon való, saját tempókban és megoldásaink szerint történő változtatás.


Stresszmentes hetet kívánok,

Panni

Comments


bottom of page