Újévi kalendárium

Az újévi kalendárium keretein belül 24 nap alatt lezárjuk az előző évet, megünnepeljük annak sikereit, felkészülünk az előttünk álló, lehetőségekkel teli hónapokra. 2021 a kiteljesedés éve, erre pedig közösen készülünk fel olyan gondolatokkal, kis feladatokkal, olvasmányokkal és más meglepetésekkel, amik a testi, lelki, mentális és szociális énünket is szórakoztatóan fejlesztik. ♡

24. Meg/elköszönő

Az újévi kalendárium utolsó napjához érkeztünk!

Először is szeretném megköszönni, hogy nap, mint nap velem tartottatok, hogy követtétek a bejegyzéseket és folyamatosan rekordot döntöttek az oldal látogatottsági számai. Hihetetlen élmény volt számomra, nemcsak az, hogy együtt lépegettünk egy harmonikus, kiegyensúlyozott év felé, lezárva egy zűrős időszakot, hanem az is, hogy a blogposztok és instagram mystoryk kapcsán mindig volt miről beszélgetni, közelebb kerülni egymáshoz. Imádtam ennek a 24 napnak minden bejegyzését, minden ezek által elindított beszélgetést és fejlődési folyamatot. Köszönöm a sok-sok visszajelzést, lelkesedést és gondolatot, amit tőletek kaptam! Meg úgy egyszerűen csak azt, hogy itt vagytok és vagytok! ♡

Másrészről azonban ez a poszt nemcsak a megköszönésről és óriási hálám kifejezéséről szól, de az egész folyamattól való elköszönésről is. A 24 nap alatt sikeresen lezártuk az előző év nehézségeit, felkészültünk az idei hónapok esetleges akadályaira, valamint feltöltődtünk testileg, mentálisan, lelkileg és szociálisan is. Rengeteg mindenről beszélgettünk, szokásokról, rutinokról, félelmekről, kikapcsolódásról, kapcsolatépítésről, egészségről, miközben konkrét könyvekre, idézetekre, programokra, podcastokra is kitértünk. Ugyan mindenkinek más-más módja és időtartama van egy új évre való felkészüléshez, úgy gondolom, ez a 24 nap elegendő volt ahhoz, hogy egy picit mindenbe belekóstoljunk és ezeket a tanulságokat elraktározzuk az egész évre. Nem kell mindig fogadalmakban és megfogható célokban gondolkodnunk, olykor elég, ha csak életünk egy bizonyos területére fókuszálva próbálunk fejlődni. A lényeg a törekvés. Remélem, ezek a posztok elég motivációt és inspirációt nyújtottak számotokra, hogy ez az év valóban arról szóljon, amiről szólnia kell: a kiteljesedésről.

A blog életében most következik egy hét szünet, de a Facebook-oldalon olvasható midWeek inspiration nem marad el. Februártól pedig hetente jelentkezek új tartalmakkal és más az újévi kalendáriumhoz hasonló, különlegesebb projektekkel.

Addig is böngésszetek az oldalon, írjátok meg a tapasztalataitokat az újévi kalendáriummal kapcsolatban vagy meséljetek, hogy vagytok! ♡

Óriási virtuális ölelés,

Panni

23. Be kind with others!

Az újévi kalendárium utolsó előtti napján ismét rátérünk a kapcsolataink (sz)építésének fontosságára. 2020 ugyanis némiképp átkeretezte a mindennapjainkat, többek között a szeretteinkkel való kapcsolattartást, intimitást is. A mentális, fizikális és lelki egyensúly része azonban a körülöttünk levőkkel való törődés, a kedves odafordulás, az érdeklődés és a visszacsatolás.

Nem árt tudatosítanunk, hogy bármilyen nehézséget hozzon is ez az év, elsősorban a szeretteinkre támaszkodhatunk. A sikereink felé lépegetésben, az örömteli pillanatok megosztásában szintén elengedhetetlen szerepet játszanak. Mindez azonban nem egy egyirányú kapcsolat, hiszen a támasznyújtás és a mások kiteljesedésében való részvétel még több üdítő pillanatot tartogathat számunkra.

A mai “feladatnak” pedig egy igazán egyszerű dolgot hoztam. Legyünk kedvesek, érdeklődőek, forduljunk a másik felé szeretettel, hálával, odaadással! Bármilyen nehéz is legyen valakivel azonosulni, valakivel hosszú idő után felvenni a fonalat, gondoljunk arra, milyen fontos szerepet játszanak az életünkben, és mi milyen fontosak lehetünk az ő napjaikban. Banális dolog ez, de olykor meg kell állnunk és realizálnunk, hogy a körülöttünk levők igenis számítanak és mennyire értékesek. Ha ezt nap, mint nap tudatosítanánk, egészen más világban élnénk.

22. Online programajánló

A jelenlegi krízishelyzetre muszáj tekintettel lennünk. Ez azonban sajnos jelentősen megnehezíti a programszervezést és kiaknázza az aktív időeltöltés lehetőségeit. Elkeseredésre azonban semmi ok, hiszen az interneten számos online eseményt találhatunk, amik otthonról élvezhető, érdekes, fejlesztő és szórakoztató órákat ígérnek nekünk. Ez különösen igaz a magyar kultúra napjára, amit ma ünneplünk. :) Ma tehát kifejezetten érdemes szétnézni a színházak oldalain, az Örkény színészei például ma online felolvasást tartanak egy darabjukból.

Korábban szinte soha nem vettem részt online eseményeken, hiszen szívesebben látogattam el a helyszínekre, ahol élőben követhettem a történéseket, találkozhattam másokkal. Teljesebb élményt nyújt, ez biztos, de vannak olyan helyzetek, amikor ezekről az előnyökről le kell mondanunk. Nem éri meg ezen rágódni, helyette próbáljuk felfedezni a kialakult helyzet adta lehetőségeket, amiknek része az online események felvirágozása is. A legtöbb elhalasztott élő esemény ugyanis átköltözött a virtuális térbe, továbbá már azok is tartanak közvetítéseket, akik korábban nem tették.

Járjunk nyitott szemmel, jegyezzük fel az érdeklődésünknek megfelelő, minőségi programokat, valamint ne féljünk azokon részt venni sem.

Ebben a hónapban került például megrendezésre a Médiakutató konferenciája, ahol két napon keresztül szakmai beszélgetésekre, érdekes médiával, politikával és sajtóval kapcsolatos előadásokat lehetett követni. Most szerdán a Pszinapszis Falak között eseményén vettem részt, ahol a bezártság mentális következményeiről és a járványhelyzettel való megküzdésről volt szó. A pár hónap múlva megrendezésre kerülő Budapesti Pszichológiai Napokat mindenképp érdemes követni, de addig is egészen biztos lesznek még olyan online események, amin részt vehetünk. Jövő pénteken pedig a Szépírók Társaságának Létezik-e még férfi irodalom? kerekasztal beszélgetése kerül megrendezésre, amihez szintén érdemes csatlakozni.

És tádá, ez a három esemény már ki is elégítette az érdeklődési körömmel kapcsolatos tartalomfogyasztási igényeimet (média, pszichológia, irodalom). Egészen biztos vagyok benne, hogy ehhez hasonlóan mindenki képes megtalálni azokat a virtuális térben rendezett programokat, amik egy kis színt csempészhetnek a hétköznapokba.

21. Quote

Az újévi kalendárium utolsó idézetét hoztam ma nektek. Ezekben a sorokban összegződik minden azzal kapcsolatban, amit szeretnék nektek átadni és amire én is nap, mint nap törekszem. Ugyanis nem megy mindig. Néha nehéz jelen lenni, néha nehéz hálásnak, boldognak lenni, néha nehéz felállni. Ezek a nehézségek azonban nem kudarcélmények, hanem olyan tapasztalatok, amikből kivirágozhatunk és amik még többet mutatnak meg abból, milyen az élet egy jobb minőségben, szeretettel, odaadással töltve. Ha egyetlen gondolatot jegyeztek meg ebből a sok-sok posztból, akkor ez legyen az! ♡

20. Find your movements

A mentális és lelki jóllétünk fenntartása, valamint fejlesztése elengedhetetlen. Nem véletlen, hogy kiemelten fontos szerepet kaptak az újévi kalendárium posztjai, meglepetései, tanácsai és feladatai közt. A kiegyensúlyozott életmódhoz azonban hozzátartozunk az egészségünkre való odafigyelés is, aminek részét képezi egy jól kialakított étrend, a megfelelő stresszkezelés, az elegendő folyadékbevitel, a pihenés és a mozgás is.

Gyerekkorom óta táncoltam, az életem szerves részét töltötte ki az akrobatikus rock n’ roll, a fashion dance és utána a hiphop is. Az, hogy pár évvel ezelőtt abbahagytam tudatos döntés volt, ám utána nagyon nehezen találtam meg önmagam más mozgásformákban. Rengeteg mindent kipróbáltam, és sokszor csalódtam. Ennek ellenére éreztem, hogy nem maradhat ki a mozgás az életemből, hiszen anélkül nem éreztem a napjaimat teljesnek és többet aggódtam az egészségemért, a fittségemért is. Azonban bíztam benne, hogy a tánc után is rá tudok találni arra a mozgásformára, ami az izmokon kívül mást is nyújt számomra. Ahogy a tánc előtt szintén számtalan mozgásformát (torna, úszás, tenisz stb.) végigzongoráztam, mire megtaláltam azt, amit hosszú-hosszú évekig képes voltam folytatni, úgy éreztem, ennek a “felfedezésnek” is lesz gyümölcse.

És lett is. Rájöttem, hogy nem a mozgásformákkal van problémám, hanem azok egyhangúságával. A tánc pont azért volt jó, mert mindig megújult, jött egy új zene vagy egy új koreográfia, ami nem engedte, hogy megunjam a sportot. Ezt például a futásnál nehezebb (nem lehetetlen) elérni. Teljesen máshogy álltam hozzá a sportokhoz, miután erre rájöttem. Igyekszem a változatosságra törekedni, hetente több mozgásformával gazdagítani a napjaimat és úgy érzem, számomra ez abszolút bevált.

A januárból van még pár napunk, így érdemes kipróbálnunk több aktivitást is. Legyünk bátrak, kísérletezzünk és nézzünk meg, mi az, ami jó számunkra és mi az, ami kevésbé. Nem mindig magával a sportággal van ugyanis probléma, hanem olykor annak mértékével, jellegével, társaságával stb. A konditermek most zárva vannak, de próbáljunk ki otthoni edzésformákat, vegyünk részt online jóga, pilates vagy tánc órákon. Ne riadjunk vissza a futástól sem, társaságban ugyanis igazán élvezetes időeltöltés, ami abszolút kiszellőzteti az elménket is.

Ez az egész olyan, mint egy utazás, egy önfelfedezés, aminek minden sikere és kudarca tanulság, érték lehet számunkra. Ne adjuk fel az első kudarcélménynél, hanem leckéit raktározzuk el és bizalommal, reménnyel folytassunk a küldetésünket. Önmagunkért.

19. Podcast ajánló

Imádom a podcastokat, hiszen élvezetes, egyszerű módon nyújtanak szórakozást, tudást és inspiratív gondolatokat. A városban rohangálós, intézkedős napokon vagy az otthoni teendők hosszadalmas óráit pedig egy-egy ilyen műsor nem kis mértékben könnyíti meg. Összeszedtem nektek pár olyan adást, amik tökéletes kísérői lehetnek a szürke hétköznapoknak, inspirálnak és értéket nyújtanak számunkra.

Lapozz a 99-re!

Szabados Ági könyves podcastja az irodalom szerelmeseinek alapvetés. De a színes, remekül felépített adások azoknak is érdekességeket tartogatnak, akik még nem találták meg a regények soraiba vezető utakat. Szabados Ági szerzőkkel, újságírókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal, színészekkel és énekesekkel beszélget szűkebb értelemben a kultúra meghatározó szegmenseiről, tágabb értelemben az irodalom slágereiről. A beszélgetésekből nem maradhatnak ki a kult-alkotások, a filmek, képregények, mesekönyvek és kortárs versek végeláthatatlan sorai, de a pszichológiáról, a népszerű sorozatokról, a divatról, a Rubik-kockáról vagy a kokainbárókról is szó esik.


TO-DO-LIST

Üzleti podcast, amiben Szöllősi Györgyi a globális folyamatok bemutatásán, elemzésén, tárgyalásán keresztül ad inspiratív ötleteket a jelenlegi krízishelyzet kezelését illetően. Ugyan az adások elsősorban a koronavírus-járvány példáján keresztül mutatják be a globális folyamatokat, a műsorok során nemcsak a világ működéséről, de önmagunkról, a munkánkról és a céljainkról is többet megtudhatunk.


The Butterfly Effect

Bánhegyi Flórával az Instagramnak köszönhetően ismerkedtem meg és gyorsan kiderült, hogy a motivációt, inspirációt és önmagunk megvalósítását illetően elég hasonlóképp látjuk a világot. Ezekhez kapcsolodó témákat feszeget nővérével, Hannával a saját podcast-műsorában is. Motivációról, a bennünk rejlő erőről, rutinokról, inspiratív tippekről és hasznos tanácsokról mesélnek, miközben személyes történeteket is megosztanak hallgatóikkal. Tökéletes podcast, ha a kiegyensúlyozott hétköznapok titkát próbáljuk megfejteni!

18. Quote


Ezzel a rövid, frappáns idézettel kezdjük az újévi kalendárium utolsó hetét! Sok-sok tervvel, elképzeléssel és álommal állhatunk 2021 elé, ám az elhatározásainkba vetett hitünk olykor megremeghet. Ilyenkor azonban gondoljunk az erőnkre, az évre választott szavunkra (lásd alább) és erre az idézetre. Hiszen minden csoda, minden óriási tett és cél egyetlen apró lépéssel kezdődik. Az újévi kalendárium pedig pontosan azért jött létre, hogy ezeket az apró lépéseket együtt tehessük meg.

17. Habits

Az újévi kalendárium során már összegeztük az előző évünket, felkészültünk az idei év nehézségeire, szembenéztünk a félelmeinkkel és mindseteket tudatosítottunk. Kipróbáltunk több eltérő kikapcsolódási módot, könyvekbe, filmekbe néztünk bele, elkalandoztunk az egészséges életmód útvesztőibe, de az önmagunk fejlesztésére és feltöltődésére szánt idő mellett kapcsolataink építésére is fókuszáltunk. Itt az ideje tehát, hogy a sok megtapasztalt élményből építsünk is valamit.

A megszokás nagy úr. Elfuserált frázis ez, aminek valódi értelmére akkor jöttem rá, amikor több heti magamba fordulás és kudarcélmény után sehogy sem tudtam kirángatni magam ebből az állapotból, csak egy akkor kreált rutin, valamint annak megszokásai által. Azóta már szakember is biztosított arról, hogy a legnehezebb időszakainkból ezek a biztos alapon nyugvó, erőt, inspirációt és kikapcsolódást nyújtó tevékenységek tudnak a leginkább kihúzni. Legyen szó változásról, gyászról, valaminek, valakinek az elvesztéséről, kudarcról… a szokásaink támaszt nyújtanak, hogy ezekben az érzésekben ne merüljünk el, hanem azokat megtapasztalva, megélve, de túl tudjunk lendülni a történéseken. Persze nemcsak a nehéz időszakainkban szolgálnak mankóul ezek a tevékenységek, hanem a teljesítményünk fokozására, az időnk megfelelő beosztására és a kiegyensúlyozott napirend elérésére is tökéletesek.

Szedjük tehát össze azokat az aktivitásainkat, amik elengedhetetlenek számunkra. Nem csupán azért, mert “kötelességek” (pl.: házi munka, beadandók, állás), hanem mert egyszerűen segítenek a kikapcsolódásban, az önmagunkkal és a másokkal töltött idő megfelelő eltöltésében. Ha tudjuk, hogy a jóga, az olvasás, a sorozatnézés, az írás vagy a társasjátékozás az, ami a legtöbb helyzetben fel tud dobni, ki tud kapcsolni és ad is valamit, akkor iktassuk be ezeket a hétköznapjainkba. Ha az egészséges életmódra törekszünk, legyen szokás a napi x liter víz, a heti x alkalom testmozgás és így tovább. Szabjunk nekik reális, teljesíthető időt és célt. És ami a legfontosabb: vegyük őket épp olyan szigorúan, mintha egy leadandó kötelességünkről lenne szó, valamint tartsunk ki ezek mellett.

A habitusaink kialakításánál érdemes a változatosságra és a kreativitásra is figyelni. Eltérő élethelyzetekben más-más dolog tud számunkra értékéset nyújtani. Ne féljük, változtatni a szokásainkon és új tapasztalatokat szerezni.

16. Receptajánló

Egyetlen újévi listából, elhatározásból, tervből sem maradhatnak ki az egészségünket érintő céljaink. Ezek kapcsolódhatnak a testmozgáshoz, az alvási szokásainkhoz és természetesen az étrendünkhöz is. Az ezeket illető változások és elhatározások irányát magunknak kell felfedeznünk, hiszen mi érezzük a leginkább, mi a jó a testünknek.

Több hónapba telt, míg rájöttem, hogy pontosan milyen összetevőktől fáj a gyomrom, pattog ki a bőröm, milyen ételek után puffadok és így tovább. Ezek ugyanis mind apró jelzések, amik bizonyosságot adnak afelől, hogy valami mégsincs rendben az életvitelünkkel. Az előző év végén azonban rájöttem, hogy hiába élek egészségesen, az étrendemen még mindig lenne mit fejleszteni. Így elhatároztam, hogy abbahagyom a tejfogyasztást (sok támogató barát, szakember, orvos tanácsára). És aki ismer, az pontosan tudja, hogy ez mekkora lépés és egyben kihívás volt számomra. :)

Az újévi elhatározásaim közé pedig nem meglepő módon ennek az életvitelnek az elsajátítása és továbbfejlesztése került. A változások előnyeiről már decemberben megbizonyosodtam, de mivel a radikális, hirtelen változások helyett a fokozatosságra esküszöm, így van még mit tanulnom ezt illetően.

Ennek kapcsán pedig felhívnám a figyelmet, hogy minden életmódbeli változásról érdemes másokkal, ha lehet, hozzáértőkkel konzultálni, valamint időt szánni a változásra. A “holnaptól vegán leszek és naponta edzek” kijelentés semmilyen kontextusban nem működőképes, és többet árt, mint használ. Minden életmódbeli változás tudatosságot, folyamatos tanulást, türelmet és IDŐT igényel.