top of page

Újévi kalendárium

Az újévi kalendárium keretein belül 24 nap alatt lezárjuk az előző évet, megünnepeljük annak sikereit, felkészülünk az előttünk álló, lehetőségekkel teli hónapokra. 2021 a kiteljesedés éve, erre pedig közösen készülünk fel olyan gondolatokkal, kis feladatokkal, olvasmányokkal és más meglepetésekkel, amik a testi, lelki, mentális és szociális énünket is szórakoztatóan fejlesztik. ♡

 

24. Meg/elköszönő

Az újévi kalendárium utolsó napjához érkeztünk!

Először is szeretném megköszönni, hogy nap, mint nap velem tartottatok, hogy követtétek a bejegyzéseket és folyamatosan rekordot döntöttek az oldal látogatottsági számai. Hihetetlen élmény volt számomra, nemcsak az, hogy együtt lépegettünk egy harmonikus, kiegyensúlyozott év felé, lezárva egy zűrős időszakot, hanem az is, hogy a blogposztok és instagram mystoryk kapcsán mindig volt miről beszélgetni, közelebb kerülni egymáshoz. Imádtam ennek a 24 napnak minden bejegyzését, minden ezek által elindított beszélgetést és fejlődési folyamatot. Köszönöm a sok-sok visszajelzést, lelkesedést és gondolatot, amit tőletek kaptam! Meg úgy egyszerűen csak azt, hogy itt vagytok és vagytok! ♡

Másrészről azonban ez a poszt nemcsak a megköszönésről és óriási hálám kifejezéséről szól, de az egész folyamattól való elköszönésről is. A 24 nap alatt sikeresen lezártuk az előző év nehézségeit, felkészültünk az idei hónapok esetleges akadályaira, valamint feltöltődtünk testileg, mentálisan, lelkileg és szociálisan is. Rengeteg mindenről beszélgettünk, szokásokról, rutinokról, félelmekről, kikapcsolódásról, kapcsolatépítésről, egészségről, miközben konkrét könyvekre, idézetekre, programokra, podcastokra is kitértünk. Ugyan mindenkinek más-más módja és időtartama van egy új évre való felkészüléshez, úgy gondolom, ez a 24 nap elegendő volt ahhoz, hogy egy picit mindenbe belekóstoljunk és ezeket a tanulságokat elraktározzuk az egész évre. Nem kell mindig fogadalmakban és megfogható célokban gondolkodnunk, olykor elég, ha csak életünk egy bizonyos területére fókuszálva próbálunk fejlődni. A lényeg a törekvés. Remélem, ezek a posztok elég motivációt és inspirációt nyújtottak számotokra, hogy ez az év valóban arról szóljon, amiről szólnia kell: a kiteljesedésről.

A blog életében most következik egy hét szünet, de a Facebook-oldalon olvasható midWeek inspiration nem marad el. Februártól pedig hetente jelentkezek új tartalmakkal és más az újévi kalendáriumhoz hasonló, különlegesebb projektekkel.

Addig is böngésszetek az oldalon, írjátok meg a tapasztalataitokat az újévi kalendáriummal kapcsolatban vagy meséljetek, hogy vagytok! ♡

Óriási virtuális ölelés,

Panni

 

23. Be kind with others!

Az újévi kalendárium utolsó előtti napján ismét rátérünk a kapcsolataink (sz)építésének fontosságára. 2020 ugyanis némiképp átkeretezte a mindennapjainkat, többek között a szeretteinkkel való kapcsolattartást, intimitást is. A mentális, fizikális és lelki egyensúly része azonban a körülöttünk levőkkel való törődés, a kedves odafordulás, az érdeklődés és a visszacsatolás.

Nem árt tudatosítanunk, hogy bármilyen nehézséget hozzon is ez az év, elsősorban a szeretteinkre támaszkodhatunk. A sikereink felé lépegetésben, az örömteli pillanatok megosztásában szintén elengedhetetlen szerepet játszanak. Mindez azonban nem egy egyirányú kapcsolat, hiszen a támasznyújtás és a mások kiteljesedésében való részvétel még több üdítő pillanatot tartogathat számunkra.

A mai “feladatnak” pedig egy igazán egyszerű dolgot hoztam. Legyünk kedvesek, érdeklődőek, forduljunk a másik felé szeretettel, hálával, odaadással! Bármilyen nehéz is legyen valakivel azonosulni, valakivel hosszú idő után felvenni a fonalat, gondoljunk arra, milyen fontos szerepet játszanak az életünkben, és mi milyen fontosak lehetünk az ő napjaikban. Banális dolog ez, de olykor meg kell állnunk és realizálnunk, hogy a körülöttünk levők igenis számítanak és mennyire értékesek. Ha ezt nap, mint nap tudatosítanánk, egészen más világban élnénk.
 

22. Online programajánló

A jelenlegi krízishelyzetre muszáj tekintettel lennünk. Ez azonban sajnos jelentősen megnehezíti a programszervezést és kiaknázza az aktív időeltöltés lehetőségeit. Elkeseredésre azonban semmi ok, hiszen az interneten számos online eseményt találhatunk, amik otthonról élvezhető, érdekes, fejlesztő és szórakoztató órákat ígérnek nekünk. Ez különösen igaz a magyar kultúra napjára, amit ma ünneplünk. :) Ma tehát kifejezetten érdemes szétnézni a színházak oldalain, az Örkény színészei például ma online felolvasást tartanak egy darabjukból.

Korábban szinte soha nem vettem részt online eseményeken, hiszen szívesebben látogattam el a helyszínekre, ahol élőben követhettem a történéseket, találkozhattam másokkal. Teljesebb élményt nyújt, ez biztos, de vannak olyan helyzetek, amikor ezekről az előnyökről le kell mondanunk. Nem éri meg ezen rágódni, helyette próbáljuk felfedezni a kialakult helyzet adta lehetőségeket, amiknek része az online események felvirágozása is. A legtöbb elhalasztott élő esemény ugyanis átköltözött a virtuális térbe, továbbá már azok is tartanak közvetítéseket, akik korábban nem tették.

Járjunk nyitott szemmel, jegyezzük fel az érdeklődésünknek megfelelő, minőségi programokat, valamint ne féljünk azokon részt venni sem.

Ebben a hónapban került például megrendezésre a Médiakutató konferenciája, ahol két napon keresztül szakmai beszélgetésekre, érdekes médiával, politikával és sajtóval kapcsolatos előadásokat lehetett követni. Most szerdán a Pszinapszis Falak között eseményén vettem részt, ahol a bezártság mentális következményeiről és a járványhelyzettel való megküzdésről volt szó. A pár hónap múlva megrendezésre kerülő Budapesti Pszichológiai Napokat mindenképp érdemes követni, de addig is egészen biztos lesznek még olyan online események, amin részt vehetünk. Jövő pénteken pedig a Szépírók Társaságának Létezik-e még férfi irodalom? kerekasztal beszélgetése kerül megrendezésre, amihez szintén érdemes csatlakozni.

És tádá, ez a három esemény már ki is elégítette az érdeklődési körömmel kapcsolatos tartalomfogyasztási igényeimet (média, pszichológia, irodalom). Egészen biztos vagyok benne, hogy ehhez hasonlóan mindenki képes megtalálni azokat a virtuális térben rendezett programokat, amik egy kis színt csempészhetnek a hétköznapokba.

 

21. Quote

Az újévi kalendárium utolsó idézetét hoztam ma nektek. Ezekben a sorokban összegződik minden azzal kapcsolatban, amit szeretnék nektek átadni és amire én is nap, mint nap törekszem. Ugyanis nem megy mindig. Néha nehéz jelen lenni, néha nehéz hálásnak, boldognak lenni, néha nehéz felállni. Ezek a nehézségek azonban nem kudarcélmények, hanem olyan tapasztalatok, amikből kivirágozhatunk és amik még többet mutatnak meg abból, milyen az élet egy jobb minőségben, szeretettel, odaadással töltve. Ha egyetlen gondolatot jegyeztek meg ebből a sok-sok posztból, akkor ez legyen az! ♡

 

20. Find your movements

A mentális és lelki jóllétünk fenntartása, valamint fejlesztése elengedhetetlen. Nem véletlen, hogy kiemelten fontos szerepet kaptak az újévi kalendárium posztjai, meglepetései, tanácsai és feladatai közt. A kiegyensúlyozott életmódhoz azonban hozzátartozunk az egészségünkre való odafigyelés is, aminek részét képezi egy jól kialakított étrend, a megfelelő stresszkezelés, az elegendő folyadékbevitel, a pihenés és a mozgás is.

Gyerekkorom óta táncoltam, az életem szerves részét töltötte ki az akrobatikus rock n’ roll, a fashion dance és utána a hiphop is. Az, hogy pár évvel ezelőtt abbahagytam tudatos döntés volt, ám utána nagyon nehezen találtam meg önmagam más mozgásformákban. Rengeteg mindent kipróbáltam, és sokszor csalódtam. Ennek ellenére éreztem, hogy nem maradhat ki a mozgás az életemből, hiszen anélkül nem éreztem a napjaimat teljesnek és többet aggódtam az egészségemért, a fittségemért is. Azonban bíztam benne, hogy a tánc után is rá tudok találni arra a mozgásformára, ami az izmokon kívül mást is nyújt számomra. Ahogy a tánc előtt szintén számtalan mozgásformát (torna, úszás, tenisz stb.) végigzongoráztam, mire megtaláltam azt, amit hosszú-hosszú évekig képes voltam folytatni, úgy éreztem, ennek a “felfedezésnek” is lesz gyümölcse.

És lett is. Rájöttem, hogy nem a mozgásformákkal van problémám, hanem azok egyhangúságával. A tánc pont azért volt jó, mert mindig megújult, jött egy új zene vagy egy új koreográfia, ami nem engedte, hogy megunjam a sportot. Ezt például a futásnál nehezebb (nem lehetetlen) elérni. Teljesen máshogy álltam hozzá a sportokhoz, miután erre rájöttem. Igyekszem a változatosságra törekedni, hetente több mozgásformával gazdagítani a napjaimat és úgy érzem, számomra ez abszolút bevált.

A januárból van még pár napunk, így érdemes kipróbálnunk több aktivitást is. Legyünk bátrak, kísérletezzünk és nézzünk meg, mi az, ami jó számunkra és mi az, ami kevésbé. Nem mindig magával a sportággal van ugyanis probléma, hanem olykor annak mértékével, jellegével, társaságával stb. A konditermek most zárva vannak, de próbáljunk ki otthoni edzésformákat, vegyünk részt online jóga, pilates vagy tánc órákon. Ne riadjunk vissza a futástól sem, társaságban ugyanis igazán élvezetes időeltöltés, ami abszolút kiszellőzteti az elménket is.

Ez az egész olyan, mint egy utazás, egy önfelfedezés, aminek minden sikere és kudarca tanulság, érték lehet számunkra. Ne adjuk fel az első kudarcélménynél, hanem leckéit raktározzuk el és bizalommal, reménnyel folytassunk a küldetésünket. Önmagunkért.

 

19. Podcast ajánló

Imádom a podcastokat, hiszen élvezetes, egyszerű módon nyújtanak szórakozást, tudást és inspiratív gondolatokat. A városban rohangálós, intézkedős napokon vagy az otthoni teendők hosszadalmas óráit pedig egy-egy ilyen műsor nem kis mértékben könnyíti meg. Összeszedtem nektek pár olyan adást, amik tökéletes kísérői lehetnek a szürke hétköznapoknak, inspirálnak és értéket nyújtanak számunkra.

Lapozz a 99-re!

Szabados Ági könyves podcastja az irodalom szerelmeseinek alapvetés. De a színes, remekül felépített adások azoknak is érdekességeket tartogatnak, akik még nem találták meg a regények soraiba vezető utakat. Szabados Ági szerzőkkel, újságírókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal, színészekkel és énekesekkel beszélget szűkebb értelemben a kultúra meghatározó szegmenseiről, tágabb értelemben az irodalom slágereiről. A beszélgetésekből nem maradhatnak ki a kult-alkotások, a filmek, képregények, mesekönyvek és kortárs versek végeláthatatlan sorai, de a pszichológiáról, a népszerű sorozatokról, a divatról, a Rubik-kockáról vagy a kokainbárókról is szó esik.


TO-DO-LIST

Üzleti podcast, amiben Szöllősi Györgyi a globális folyamatok bemutatásán, elemzésén, tárgyalásán keresztül ad inspiratív ötleteket a jelenlegi krízishelyzet kezelését illetően. Ugyan az adások elsősorban a koronavírus-járvány példáján keresztül mutatják be a globális folyamatokat, a műsorok során nemcsak a világ működéséről, de önmagunkról, a munkánkról és a céljainkról is többet megtudhatunk.


The Butterfly Effect

Bánhegyi Flórával az Instagramnak köszönhetően ismerkedtem meg és gyorsan kiderült, hogy a motivációt, inspirációt és önmagunk megvalósítását illetően elég hasonlóképp látjuk a világot. Ezekhez kapcsolodó témákat feszeget nővérével, Hannával a saját podcast-műsorában is. Motivációról, a bennünk rejlő erőről, rutinokról, inspiratív tippekről és hasznos tanácsokról mesélnek, miközben személyes történeteket is megosztanak hallgatóikkal. Tökéletes podcast, ha a kiegyensúlyozott hétköznapok titkát próbáljuk megfejteni!

 

18. Quote


Ezzel a rövid, frappáns idézettel kezdjük az újévi kalendárium utolsó hetét! Sok-sok tervvel, elképzeléssel és álommal állhatunk 2021 elé, ám az elhatározásainkba vetett hitünk olykor megremeghet. Ilyenkor azonban gondoljunk az erőnkre, az évre választott szavunkra (lásd alább) és erre az idézetre. Hiszen minden csoda, minden óriási tett és cél egyetlen apró lépéssel kezdődik. Az újévi kalendárium pedig pontosan azért jött létre, hogy ezeket az apró lépéseket együtt tehessük meg.

 

17. Habits

Az újévi kalendárium során már összegeztük az előző évünket, felkészültünk az idei év nehézségeire, szembenéztünk a félelmeinkkel és mindseteket tudatosítottunk. Kipróbáltunk több eltérő kikapcsolódási módot, könyvekbe, filmekbe néztünk bele, elkalandoztunk az egészséges életmód útvesztőibe, de az önmagunk fejlesztésére és feltöltődésére szánt idő mellett kapcsolataink építésére is fókuszáltunk. Itt az ideje tehát, hogy a sok megtapasztalt élményből építsünk is valamit.

A megszokás nagy úr. Elfuserált frázis ez, aminek valódi értelmére akkor jöttem rá, amikor több heti magamba fordulás és kudarcélmény után sehogy sem tudtam kirángatni magam ebből az állapotból, csak egy akkor kreált rutin, valamint annak megszokásai által. Azóta már szakember is biztosított arról, hogy a legnehezebb időszakainkból ezek a biztos alapon nyugvó, erőt, inspirációt és kikapcsolódást nyújtó tevékenységek tudnak a leginkább kihúzni. Legyen szó változásról, gyászról, valaminek, valakinek az elvesztéséről, kudarcról… a szokásaink támaszt nyújtanak, hogy ezekben az érzésekben ne merüljünk el, hanem azokat megtapasztalva, megélve, de túl tudjunk lendülni a történéseken. Persze nemcsak a nehéz időszakainkban szolgálnak mankóul ezek a tevékenységek, hanem a teljesítményünk fokozására, az időnk megfelelő beosztására és a kiegyensúlyozott napirend elérésére is tökéletesek.

Szedjük tehát össze azokat az aktivitásainkat, amik elengedhetetlenek számunkra. Nem csupán azért, mert “kötelességek” (pl.: házi munka, beadandók, állás), hanem mert egyszerűen segítenek a kikapcsolódásban, az önmagunkkal és a másokkal töltött idő megfelelő eltöltésében. Ha tudjuk, hogy a jóga, az olvasás, a sorozatnézés, az írás vagy a társasjátékozás az, ami a legtöbb helyzetben fel tud dobni, ki tud kapcsolni és ad is valamit, akkor iktassuk be ezeket a hétköznapjainkba. Ha az egészséges életmódra törekszünk, legyen szokás a napi x liter víz, a heti x alkalom testmozgás és így tovább. Szabjunk nekik reális, teljesíthető időt és célt. És ami a legfontosabb: vegyük őket épp olyan szigorúan, mintha egy leadandó kötelességünkről lenne szó, valamint tartsunk ki ezek mellett.

A habitusaink kialakításánál érdemes a változatosságra és a kreativitásra is figyelni. Eltérő élethelyzetekben más-más dolog tud számunkra értékéset nyújtani. Ne féljük, változtatni a szokásainkon és új tapasztalatokat szerezni.

 

16. Receptajánló

Egyetlen újévi listából, elhatározásból, tervből sem maradhatnak ki az egészségünket érintő céljaink. Ezek kapcsolódhatnak a testmozgáshoz, az alvási szokásainkhoz és természetesen az étrendünkhöz is. Az ezeket illető változások és elhatározások irányát magunknak kell felfedeznünk, hiszen mi érezzük a leginkább, mi a jó a testünknek.

Több hónapba telt, míg rájöttem, hogy pontosan milyen összetevőktől fáj a gyomrom, pattog ki a bőröm, milyen ételek után puffadok és így tovább. Ezek ugyanis mind apró jelzések, amik bizonyosságot adnak afelől, hogy valami mégsincs rendben az életvitelünkkel. Az előző év végén azonban rájöttem, hogy hiába élek egészségesen, az étrendemen még mindig lenne mit fejleszteni. Így elhatároztam, hogy abbahagyom a tejfogyasztást (sok támogató barát, szakember, orvos tanácsára). És aki ismer, az pontosan tudja, hogy ez mekkora lépés és egyben kihívás volt számomra. :)

Az újévi elhatározásaim közé pedig nem meglepő módon ennek az életvitelnek az elsajátítása és továbbfejlesztése került. A változások előnyeiről már decemberben megbizonyosodtam, de mivel a radikális, hirtelen változások helyett a fokozatosságra esküszöm, így van még mit tanulnom ezt illetően.

Ennek kapcsán pedig felhívnám a figyelmet, hogy minden életmódbeli változásról érdemes másokkal, ha lehet, hozzáértőkkel konzultálni, valamint időt szánni a változásra. A “holnaptól vegán leszek és naponta edzek” kijelentés semmilyen kontextusban nem működőképes, és többet árt, mint használ. Minden életmódbeli változás tudatosságot, folyamatos tanulást, türelmet és IDŐT igényel.

Az egészséges étrendre való átállás nekem is több hónapba telt. A szüleimtől való különköltözés után pedig már saját receptek gyártásába is elkezdtem, az interneten és a szakácskönyvekben található útmutatókat ugyanis előszeretettel alakítom át úgy, hogy az az általam jónak vélt étrendnek megfelelő legyen. Ezekből a receptekből Misi közreműködésével egy könyv is született, amivel a szeretteinket leptük meg karácsonykor. Ebből hoztam nektek egy receptet, ami nyár óta igazi sláger nálunk és azóta már a tejmentes verziója is megszületett. Egészséges, borzasztó egyszerűen variálható, gyorsan elkészíthető és ezáltal a rohanós reggeleknek tökéletes kiegészítője. Továbbá inspirációt és garantált sikerélményt nyújt, ha épp most kezdünk ismerkedni egy egészségesebb életmóddal.


Over-the-stars zabkása

(A fogyasztást megelőző este elkészítendő)

Hozzávalók:

 • 2000 ml vaníliás mandulatej

 • 150 g mandulás krém (vegán joghurt)

 • 10-12 evőkanál finomszemű zab

 • 3 teáskanál chiamag

 • mandula ízlés szerint

 • fagyasztott gyümölcs ízlés szerint (bármi lehet, én általában meggyet használok)

 • vaníliarúd kikapart magjai ízlés szerint

 • juharszirup ízlés szerint (vagy bármilyen más természetes eredetű édesítőszer, pl.: méz, agaveszirup stb.)

Lépések:

 1. Előveszünk egy közepes méretű tálat, beleöntjük a fagyasztott gyümölcsöt és félig felolvasztjuk a mikróban.

 2. A félig megolvasztott gyümölcsre kanalazzuk a “joghurtot”, a chiamagot, a mandulát és az édesítőszert, majd alaposan összekeverjük ezeket.

 3. Jöhet a zab és rá a növényi tej. Ezt is alaposan összekeverjük és addig higítjuk a növényi tejünkkel, amíg számunkra megfelelő állagot nem kap (én hígabban jobban szeretem, más a ragacsos zabkására esküszik).

 4. Egy éjszakára a hütőbe tesszük, hogy az éjszaka folyamán szépen megpuhuljon a zab és összeérjenek az ízek.

 5. Reggel friss és liofilizált gyümölcsökkel (pl.: tőzegáfonya, málna) díszíthetjük.

 

15. Quote

Az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektettünk a kapcsolataink szépítésére, az önmagunkkal töltött idő fontosságára, a feltöltődésre. Az év azonban nemcsak a kikapcsolódásról szól, hanem a tevékenységeink elvégzéséről is. A produktivitást számos oldalról meg lehet fogni, érteni. Egyfelől önmagunk és a világ gazdagításáról, a kiteljesedésről, az egyensúlyról szól, másrészről azonban az elköteleződésről, a tervezésről és az erőfeszítésről is. A mai idézet erre emlékeztet minket.

 

14. Fears

Kezeket fel, aki fél a változástól, az előttünk álló nehézségektől és az idei év bizonytalanságaitól!

Ezzel bizonyára senki nincs egyedül tekintve, hogy a fordulatok érzékelése önmagában is ijesztő lehet, nem is beszélve arról, hogy milyen hullámzó hónapokat hagyunk a hátunk mögött. A mai poszt pedig ezeknek az érzéseknek a kezelésén segíthet.

A változás jó. Gyakran ismételt frázis ez, de amikor valóban elérkezünk életünk egy fordulópontjához, már nem vagyunk benne annyira biztosak, hogy ez a kellemes bizonytalanság és a felvetülő kérdések nem a rossz irányba sodornak-e minket. Van, hogy konkrét eseményekkel, dolgokkal kell megbirkóznunk, de van, hogy érezzük, személyiségfejlődésen megyünk keresztül, aminek ki tudja, milyen hozományai lesznek. A növekedés ugyanis bizonyos dolgok elhagyásával, szokások, helyek, olykor személyek lemorzsolódásával is jár. Mindez ijesztő, de összességében mégis előrevisz és ad valamit, még ha az elsőre nem is teljesen tiszta, hogy mit.

Az idei évnek én is hasonló érzésekkel indultam neki. Sajnos, elég sok félelemmel birkózom meg napi szinten, amikkel a megküzdési mechanizmusom általában az elkerülés. Tavaly év végére azonban elegem lett az állandó menekülésből, főleg a koronavírus-járvány megterhelő napjai után. Az idei évet félelmeim listázásával kezdtem és elhatároztam szembe nézek velük, megoldom őket. Ennek egy része konkrét esemény (pl.: egy több éve esedékes műtét, jaj), egy része pedig csak a változástól való ijedtség.

A félelmeinkkel való szembenézés nélkül azonban nem lehet őket leküzdeni. Érdemes végiggondolnunk, mik azok a dolgok, amiktől tartunk és azok mennyiben befolyásolják a napjainkat. Vannak ugyanis olyan félelmeink, amik egészséges mértékben vannak jelen hétköznapjainkon és amikkel nem is igen lehet szembenézni (pl.: szeretteink elvesztése). De ha ezek már gátolják a kiteljesedésünket, érdemes mérlegelni, leküzdhető-e a félelem és ha nem, kihez fordulhatnánk segítségért. Segítséget kérni ugyanis nem szégyen, sőt! A legbátrabbak azok, akik képesek belátni, hogy támaszra van szükségük! A legtöbb esetben azonban mi magunk is képesek vagyunk egyedül megküzdeni a félelmeinkkel. Persze van, hogy az ezekkel való szembenézéshez elég egy nap, van, akinek erre töb időre, több hónapra van szüksége. A lényeg, hogy tudatosítsuk, melyek azok a területek az életünkben, ahol hasonló érzelmek gátolnak minket, miként tudnánk kezelni ezeket az emóciókat és hagyjunk magunknak minderre időt. Ha pedig sikerült leküzdeni őket, feltétlenül jutalmazzuk meg magunkat!

A félelmeink tudatosítása és az azokkal való szembenézés bátorságot és erőt ad, felszabadít minket a gátlásaink alól, valamint támaszt nyújt a kiteljesedésben is.

 

13. Filmajánló

Bármilyen meglepő, ma nem egy konkrét filmet hoztam nektek. Sokáig gondolkodtam azon, hogy esetleg Tarantino Ponyvaregényéről kellene pár sort pötyögnöm, hiszen egy elképesztően szórakoztató, elgondolkodtató és sokat nyújtó alkotásról van szó. De helyette inkább kicsit mást “ajánlok”.


Az újévi kalendárium során (is) nem egyszer hangsúlyoztam az önmagunkkal töltött napok fontosságát. Ma mindössze ezt azzal egészíteném ki, hogy nem csak az a fontos, hogy ezekre a pihentető alkalmakra sor kerüljön még a legstresszesebb időszakainkban is, hanem hogy figyeljünk azok jellegére.

Érdemes megválogatni, hogy milyen tartalmakat fogyasztunk szabadidőnkben és azok mit adnak számunkra. Egy jól kiválasztott film vagy könyv elgondolkodtat, inspirációt, erőt adhat, míg az elfuserált, felszínes tartalmak lehúznak, megakasztanak a teendőinkben. A médiának óriási hatása van ránk, így nem kis figyelmet érdemes arra fordítanunk, hogy mit nézünk, olvasunk, hova kattintunk és milyen oldalakat követünk.

Épp ezért érdemes megválogatni az általunk preferált, követett és fogyasztott tartalmakat. Gondolkodjunk el azon, melyek azok a felületek és alkotások, amik valóban nyújtanak számunkra valamit, akár önfeledt szórakozásról, akár biztos tudásról, információkról legyen szó.

Tavaly ilyenkor az Instagramon tartottam egy kisebb “detoxifikációt”. Kikövettem minden olyan oldalt, ahol a tartalmak negatív érzéseket keltettek bennem, nyomást helyeztek rám vagy számomra amúgy egyáltalán nem érdekes és hasznos információt nyújtottak. Olyan felhasználókat hagytam a követettjeim listáján, akik inspirálnak, motiválnak a jó példájukkal, akiket érdeklődéssel követek vagy (nyilván) ismerettség révén követjük egymást. Ugyanez volt a helyzet a Facebook-oldalammal is. Az elolvasandó könyveket és filmeket pedig egy előzetes szemle alapján szedtem listába, hogy valóban olyan tartalmakat fogyasszak szabadidőmben, amik nyújtanak valamit, kikapcsolnak. Ennek előnye, hogy ha filmes estére vagy hirtelen könyvvásárlásra kerülne sor, nem kell sokat hezitálni a döntésen.

Érdemes tehát erre is figyelmet szentelnünk. A tavalyi év történései pedig mindezt alátámasztották, hiszen megbizonyosodhattunk róla, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen portálokról tájékozódunk, milyen tartalmakat fogyasztunk. A körültekintő hozzáállással ráadásul egy biztosabb, kellemesebb környezetet tudunk magunknak teremteni.

 

12. Idézet

Ma vagyunk az újévi kalendárium felénél! Ez alatt a 12 nap alatt bizonyára megtapasztaltuk, hogy felállni a nehézségekből, magunk mögött hagyni azokat és újult erővel fejlődni, közelebb kerülni magunkhoz, álmodni nem olyan egyszerű. Hiába vagyunk produktívak, hiába érezzük a flow-t, olykor elbukunk. A mai idézetet pedig egyfajta emlékeztetőnek szántam. Olykor mindenki hibázik, ezt pedig sem szégyellni, sem elfelejteni nem kell. Próbáljuk meg a továbbiakban átkeretezni a ballépéseinket. Ahelyett, hogy kudarcként éljük meg a nehézségeket, fogjuk fel ezeket az akadályokat tanulási, fejlődési lehetőségekként, amik segítenek az önmagunkhoz való közelebb kerüléshez, tapasztaláshoz. És miért szállnánk ki azonnal egy élvezetet nyújtó hullámvasútból az első gyomordobbantós kanyar után?

 

11. Me-time napok

A tegnapi napon a szociális életünk felvirágoztatására fektettük a hangsúlyt, ma viszont az önmagunkkal eltöltött idő fontosságáról lesz szó. És nincs is ideálisabb időpont erről diskurzust folytatni, mint a hét kezdete!

Az évek alatt az egyik legnagyobb tanulság, amit szereztem, a pihenés, az aktív kikapcsolódás fontossága. Régebben el sem tudtam képzelni a napjaimat, hogy ne csináljak valamit. Nem jutott idő a hobbijaimra, a sportra, önmagamra, kizárólag a kötelességeimre osztottam be az időmet. Persze effektívnek éreztem magamat, de hosszú távon olyan mérhetetlen stressz és frusztráltság rakódott le bennem, hogy annak már fizikai tünetei is jelentkeztek. Azonban idő volt minderre rájönnöm és természetesen az is rengeteg nekifutást igényelt, hogy az életemet egyensúlyba hozzam. Számtalan próbálkozás után, de sikerült kialakítanom egy olyan rutin, mindsetet, amiben az önmagammal töltött idő ugyanakkora prioritást élvez, mint a kötelességeim elvégzése. Van, hogy ez az egyensúly olykor elbillen (pl.: vizsgaidőszakban), de már valóban nincs olyan nap, hogy legalább harminc perc olvasásra vagy egy meditációra ne jusson idő. Mindez csak elhatározás kérdése. Bármennyire is nehéz és megoldhatatlannak tűnő elhatározás is ez, abban biztos vagyok, hogy óriás változásokat tud hozni az életünkbe. Számomra kiegyensúlyozottságot, türelmet, nyugalmat és hálát adott.

Azonban pontosan tudom, milyen nehéz lehajtani a laptop fedelét, félrerakni az anyagot, a munkát és rágörcsölős tevékenységek elvégzése helyett valami pihentetővel ütni el az időt. Mindez azonban nem halogatás vagy időpazarlás, hanem sokkal inkább annak a mentális állapotunknak a bebetonozása, ami segít fejleszteni a koncentrációnkat és élvezni a teendőinket.

Ehhez az első lépés pedig egész egyszerű. Válasszunk ki egy napot vagy napszakot a hetünkből, amit magunkra fordítunk. Csak úgy, ahogy más határidőt vagy eseményt ezt is írjuk be a naptárunkba. Ezek után azonban érdemes azt is eltervezni, hogy pontosan milyen tevékenységekkel töltjük meg az időnket. Arról már korábban is meséltem, hogy ilyenkor hasznos az aktív pihenés fogalmára fókuszálnunk, ami egy arany középút az egész napos kanapén való fetrengés és a programokkal betáblázott napirend között. Ha pedig beírtuk a naptárunkba és elterveztük ezt, várjuk! Nagyon banálisan hangzik, de gondoljunk vissza rá, hogy a héten lesz legalább egy napunk, amikor feltöltődhetünk és némiképp “újrakezdhetjük” a dolgainkat.

Idővel nem árt feltérképezni azt sem, hogy pontosan mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy ez a feltöltődés valóban megtörténhessen. Van, akinek valóban elég egy nap, de én személy szerint jobban kedvelemm, ha minden egyes nap van egy időkeretem erre (pl.: este 7 után már elrakom a teendőimet, hogy a fennmaradó időt magamra vagy a kapcsolatomra fordíthassam). Kezdésnek azonban ez kis lépés bőven elég, hogy valami különlegessel gazdagodhassunk.

 

10. Programajánló egy kis csavarral

Az újév nem csak a mentális, lelki és fizikális erőnk feltöltéséről szólhat, hanem kapcsolataink ápolásáról, szépítéséről is. Az újévi kalendáriumban ezért pár olyan bejegyzést is találtok majd, amik szociális szempontból fejleszthetnek. Ráadásul ez most a jelenlegi járvány-helyzet miatt is igen fontos tekintve, hogy kapcsolataink ápolása nem egyszerű, amikor féltjük a másik egészségét, amikor nincs lehetőség izgalmas programokra vagy egész egyszerűen távol vagyunk egymástól.

A legjobb ilyenkor nem túlbonyolítani a dolgot, hanem egészen egyszerű megoldásokhoz folyamodni. Ha van lehetőségünk rá, látogassunk meg ma vagy az elkövetkező napokban valakit vagy hívjuk el egy kellemes sétára. Hiába élünk együtt családtagjainkkal, partnerünkkel, ne felejtsük el, hogy a minőségi idő, az együtt töltött zavartalan percek elengedhetetlenek egy erős kötelék kialakításához ÉS fenntartásához.

Tegyünk velük is egy sétát vagy szervezzünk egy kisebb programot (pl.: filmes este, közös főzés-sütés stb.), mintha sok idő után először találkoznánk. És spékeljük meg a dolgot azzal, hogy eltesszük a telefonunkat és aktívan a társainkra fordítjuk a figyelmünket. Legalább egy fél nap erejéig hagyjuk magunk mögött a munkát, a tanulást, a közösségi médiát és helyette szenteljük figyelmünket a szeretteinkre. Osszuk meg egymással a hét történéseit, a sikereit és a nehezebb pillanatait anélkül, hogy az eszközeinkhez hozzányúlnánk. Ez az elszakadás nagyobb figyelmet és odaadást terel majd a közös programunkra, a társunkra és a beszélgetések által önmagunkra is.

Ez a rövid digitális detox segít abban, hogy igazán ki tudjunk kapcsolódni legalább most, a hétvége végén és szépíthessük kapcsolatainkat.

Néha ugyanis az együtt töltött idő minősége nem attól függ, hogy milyen különleges programokon veszünk részt, hanem attól, hogy őszinte érdeklődéssel fordulunk a másik felé. A járvány-helyzet folytán kialakult izoláció miatt pedig talán minden eddiginél fontosabb és nagyobb jelentőséggel bíró kérdés a következő: “hogy vagy ma?”

 

9. Idézet

A tegnapi nap az újév és a “fogadalmak” újraértelmezéséről szólt, hogy 2021-ben ne radikális és alaptalan elvárások, valamint az azokból származó kudarcok keserítsék meg a napjainkat, hanem inkább a lassú, de biztos fejlődésre koncentráljunk, ami által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz. A mai idézet pedig pont ehhez kapcsolódik. Én is hajlamos voltam mindent alárendelni a perfekcionizmusnak, a kudarcokat pedig nehezen elfogadni és feldolgozni. Emberi hiba ez, ami ugyan számos keserű pillanatot hozhat, egy megfelelő mindsettel (blink-blink) mégis könnyedén korrigálható. Akárhányszor elbukunk és azt érezzük, nem tartunk még ott, ahol tartani szeretnénk, gondoljunk arra, hogy mindez nem kudarc, hanem még mindig a fejlődés része. Előrehaladás, ami olykor tovább tart, mint gondoltuk volna, de cserébe nem egy izgalmas, érdekes élménnyel gazdagít a továbbiakban is.

 

8. Mindset

Pár nappal ezelőtt írtam egy rövidebb bejegyzést az újévi célállítás idei nehézségeiről és arról, hogyan kerekedhetünk túl ezeken. Sokan úgy gondolják ugyanis, hogy az évtervezés erőltetett álmodozásról és radikális életmódváltásról kell, hogy szóljon. Ez is egy lehetséges mód, de szeretnék olyan módszereket mutatni, amik a saját életmódunkhoz, tempónkhoz, hangulatunkhoz alakíthatók. Amik nem az elvárásokról, a magunknak vagy esetleg másoknak való megfelelésről szólnak, hanem mindössze az új év adta motiváció, “tabula rasa” feeling kihasználásáról a saját (!) fejlődésünk és jóllétünk érdekében.

Szóval, mély levegő és engedjünk el mindent, hagyjuk egy picit szárnyalni a képzeletünket. A konkrét célok elhatározása, azok megtervezett apróbb lépései kiváló módjai a hatékonyságunk növelésének, önmagunk gazdagításának. De van, hogy ez nem hozzánk testhez álló, a körülmények ezt kivitelezhetetlenné teszik vagy egyszerűen csak demotiváltak lettünk mindennel kapcsolatban az előző hónapok megpróbáltatásai miatt. Erre megoldás lehet, ha megengedjük magunknak önmagunk felfedezését és annak a módszernek a megtalálását, ami a legtöbbet hozhatja ki belőlünk.

Arról már meséltem, hogy a konkrét célok megfogalmazása mellett érdemes kiválasztanunk egy szót, kifejezést is, ami mintegy emlékeztetőként figyelmeztet, ha az elhatározásainkkal ellentétes (és ezáltal néha a sokkal kényelmesebb) utat választanánk. Például ilyen szó lehet a “bátorság” azoknak, akik korábban jól elvoltak a kis csigaházukban, de idén szeretnének kiteljesedni. Ha ennek ellenére egy szituációban ismét elrejtőznének a világ elől, ez a szó emlékeztető lehet, hogy bizony ez nem az a mentalitás, ami a fejlődést szolgálná.

Ehhez persze kell egy biztos, egészséges “mindset” is, amit a következőképpen tudunk könnyedén kialakítani.

1. Szánjunk magunkra fél órát, kapcsoljunk ki minden zavaró tényezőt, internetkapcsolatot! Teremtsünk kényelmes, otthonos környezetet, készítsünk be magunk mellé egy forró italt vagy a kedvenc nassolnivalónkat.
2. Fogjunk egy papírt, füzetet vagy a szövegszerkesztőnket és nagyot álmodva gondolkodjunk el azon, mi az, amit fejleszteni szeretnénk 2021-ben. Mi az, amit szeretnénk elsajátítani, megismerni? Mik azok a dolgok, amiket inkább elengednénk, amikről leszoknánk? És mik azok a szokások, amik eddig is támaszt, inspirációt nyújtottak számunkra és ezután is szeretnénk a rutinunk részeként tudni őket? Összességében mik azok a területek, ahol valamit szeretnénk elérni? Lehet az fejlődés, lemondás vagy valaminek a megtartása is. Ne foglalkozzunk a helyesírással, a központozással. Írhatjuk mondatokban vagy listaként is. Mindez nem a formaiságról szól, hanem az elmélkedésről és annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy hogyan valósíthatnánk meg önmagunkat, milyen módon érhetnénk el az autentikus énünket.
3. Bármilyen hosszú is legyen a szövegünk, olvassuk át és találjuk meg a leírtak közti kapcsolatot.
4. Gondolkodjunk el, hogy az adott dologhoz való hozzáállásunk egészséges-e. Ha nem, próbáljunk megoldást találni erre. Írjunk magunknak kisebb ígéreteket, építsünk fel egyfajta “stratégiát”, miként cselekszünk, ha legközelebb hasonló dolgokat élünk meg.
5. Legvégül pedig válasszunk ki hármat ezek közül és ismét írjuk le azokat mintegy tisztázás, tudatosítás képpen. Lehet ennél többet vagy kevesebbet is írni, de túl sokat nem érdemes, mert nem fogjuk tudni észben tartani.

Pl.: Tegyük fel, hogy problémánk van önmagunk elismerésével, a sikereink megünneplésével. Akármikor elérjük életünk egy mérföldkövét, lejátsszuk az érzéseinket, nem merünk igazán örülni, hiszen félünk, önteltnek gondol a környezetünk (2, leírtuk, miben szeretnénk fejlődni, milyen rossz szokást szeretnénk elhagyni). Mindennek leírásával látható, hogy kapcsolat van az önmagunk elismerésének hiánya és a mások reakciójától való félelem között (3, ok megtalálása). Ez nem egy egészséges mindset (4). Helyette fogalmazzunk egy mindsetet, egy kisebb ígéretet, amivel emlékeztetjük magunkat, hogy az elhatározásunktól ellentétes mentalitás mélységeibe igyekszünk. Szólhat valahogy így: "akárhányszor észreveszem, hogy lejátszom a sikereimet a másik reakciójától való félelem miatt, hátrébb lépek, mély levegőt veszek, hagyok magamnak időt arra, hogy felfogjam, pontosan mit értem el. Majd realizálom, hogy ahogy hasonló esetben én is rendkívül örülnék a társamnak, úgy magammal is megtehetem mindezt. Aki pedig lekicsinyli mindazt, amit elértem, talán nem a legmegfelelőbb személy arra, hogy megosszam vele az örömömet. Ezt leírjuk még egyszer mintegy tisztázásképpen (5).

Egy jó mindset segít a korlátaink legyőzésében, erőt, bátorságot és motivációt adhat, amik által máris közelebb kerülhetünk nem csak a céljainkhoz, hanem egyszerűen önmagunkhoz. És ez fontosabb minden újévi “fogadalomnál”, elhatározásnál. Így ha konkrét terveket nem is tudunk vagy akarunk szövögetni, a jóllétünk érdekében érdemes ehhez hasonló “ígéreteket” tennünk magunknak, amivel a mentalitásunk is fellélegezhet.

 

7. Könyvajánló

Szerettem volna, ha az újévi kalendáriumban pár ajánló is elérhetővé válna, amik konkrét dolgok, tevékenységek által nyújthatnak valamit. Rupi Kaur pár hónapja megjelent (harmadik) kötete, a home body pedig tökéletes társ lehet a mindennapokban az egész év során.

Rupi Kaur egy fiatal, indiai, kortárs szerző, aki 2014-ben hódította meg a szíveket, lelkeket, elméket egyaránt az akkor piacra dobott milk and honey-val. Ezt követte három év múlva a the sun and her flowers és tavaly novemberben a home body. A kötetekben közös, hogy rövid, olykor pársoros írásokat tartalmaznak a szerző saját line-art illusztrációval. Mindig hangsúlyozom, hogy milyen fontos az irodalomban való elmélyülés. A regények által rengeteget kaphatunk, történetekkel, gondolatokkal gazdagodhatunk, de olykor szükségünk van olyan kötetekre is, amikhez bármikor nyúlhatunk, hogy az abban olvasható pár szót vagy sort elraktározzuk, erőt merítsünk belőle. Rupi Kaur írásai pedig pont ilyenek: könnyen fogyasztható, pár másodperces olvasmányok, amik a maguk kendőzetlen, de laza módján óriási igazságokat fogalmaznak meg a világgal, az emberekkel és önmagunkkal kapcsolatban. Legtöbbször helyettünk öntik szavakba a saját percepcióinkat.

Kaur átfogóan foglalkozik olyan témákkal is, amik társadalmi érzékenyítésre szorulnak, így műveiből nem marad ki a nők helyzete, bántalmazása, szexualitása, a rasszizmus vagy a bevándorlás sem. Sokan bírálják azonban, hogy költészete túl egyszerű és nem fogható az irodalom nagyjaihoz, amiben van némi igazság. De talán nem is minden alkotónak kell az irodalom magasságaiba emelkednie és hibátlan rímekkel, sebezhetetlen költői képekkel operálnia. Néha tényleg csak ennyi a recept a sikerhez:, megfogalmazni mindazt, amit az olvasók képtelenek vagy szembesíteni őket az élet mélyebb igazságaival az ütemhangsúlyos verseléstől függetlenül.

A három kötet tematikailag egy “sávba” rendezhető. A milk and honey főleg az emberi kapcsolatokra, a szerelemre és az ezekből fakadó bánatra épül. A the sun and her flowers továbbviszi mindezt, de kiegészül számos önismereti gondolattal. A home body-nak jelentős része pedig már az önmagunkkal való szembenézésről, önmagunk elfogadásáról mesél. Pontosan ezért ez utóbbi a szerző minden köteténél többet adott számomra. Egy éjszaka alatt átfutottam az egészet és azóta is minden egyes nap előveszem, hogy elolvassak belőle pár gondolatot. A home body mindig ad valamit, elindít bennem egy gondolatot, erőt, támaszt vagy vigaszt nyújt. A sorok egész nap a fejemben maradnak és valahogy mindig beletrafálnak abba az érzésbe, ami éppen akkor legerősebben tombol bennem vagy abba a szituációba, amit éppen megélek, amiért hálás vagyok, amivel küzdök. Tegnap például elaludtam, emiatt egy kicsit “feszesebbre” sikerült a napom, ezáltal én is befeszültem. Nem volt annyi időm a teendőimre, mint szerettem volna és kissé rosszul éreztem magam emiatt. A reggeli rutinom azért megtartottam, így a home body-ban való elmélyülés sem maradt ki. És valahol nagyon humoros, hogy a következő írásnál nyitottam ki a könyvet:

not everything you do has

to be self-improving

you are not a machine

you are a person

without rest

your work can never be full

without play

your mind can never be nourished

- balance

Számomra ez az, amikor egy könyv igazán meg tud szólítani, aminek tanulságait a zsebünkbe tudjuk dugni, hogy azok végigkísérjék a napunkat. Bátran ajánlom Rupi Kaur minden kötetét, de főleg a home body sorait.

 

6. Idézet

Ha ezt az idézetet előbb látom, mint 2020 december, lelkileg biztosan nyugodtabban telt volna az évem. Hajlamosak vagyunk ugyanis sokszor alávetni magunkat a minket megrohamozó érzéseknek. Amikor pedig negatív emóciók futnak rajtunk keresztül, nehéz magunkra, az élet apró örömeire vagy a céljainkra koncentrálni. Könnyen azt érezhetjük, hogy minden rossz, felesleges, értelmetlen és így tovább. A jobb napokba vetett hit, a reménykedés és az apró boldog történésekért való hála ki tud minket húzni a nyomasztó érzések alól, hogy azokban ne elsüppedjünk, csak megéljük azokat. Ma például kifejezetten “feszes” napom volt, ami közben nehezen tudtam elengedni magam és csak élvezni, amit éppen csinálok. Elkeserített, hogy ez a szerda nem úgy alakult, ahogy terveztem és hogy nem olyan a hangulatom, mint szeretném, hogy legyen. De sokat segít, ha békével “üdvözlöm” ezeket a benyomásokat. Elfogadom, hogy ez egy ilyen nap és valójában a maga módján igenis szuper, hogy más érzéseket is megtapasztalunk. Remélem és hiszem azonban, hogy az este vagy a holnapi nap már kellemesebben telik.

 

5. Setting goals

A 2020 januárjában tett elhatározásaink egy része év közben módosult vagy akár teljesen kudarcba is fulladt. Ezek után pedig nem meglepő, ha az idei év “fogadalmaival” hadi lábon állunk. Megtalálni a céljainkat azonban a legnehezebb helyzetekben is rendkívül fontos. A produktivitás ugyanis elsősorban nem a felfokozott munkamorálról vagy a teljesítményről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy az elhatározásainkra támaszkodva fejlesszük önmagunkat, sikereket, örömteli pillanatokat éljünk meg, folyamatosan gazdagodjunk és ezáltal gazdagítsuk a világot. A tavalyi évben bővebben is kifejtettem, hogy milyen hatással vannak ránk a céljaink és hogy azok megvalósítása miként lehetséges elindulva a kis lépésektől egészen a nagy célokig.

Idén azonban inkább a rugalmasságra és a kreativitásra helyezném a hangsúlyt. Nem feltétlenül ajánlatos teljesen elengedni az újévi célállítást, inkább érdemes ezt folyamatot átalakítani a mögöttünk álló nehéz hónapokat és a kilátástalan helyzetünket figyelembe véve. Ehhez hoztam nektek pár tippet, amit a gyakorlatban is elültethettek majd, hogy valami csodás és inspiráló virágozzon ki belőle.

1. Először is adjunk magunknak időt! Nem kell minden tervünket az előző év december 31-ig lefektetni. Az új évvel csak lapozunk egyet a naptárban, így egyáltalán nem gond, ha az évünk megtervezése, az álmaink megfogalmazása több időt vesz igénybe. Éreznünk kell, mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy nekifussunk a következő évnek. Ez tavaly nekem egy este volt. Idén négy nap. Ebben benne volt az évem összegzése, események lezárása, a megbocsátás folyamata, a nagyot álmodás, a tervezés és a stratégiai felkészülés a bizonytalan helyzetekre. Valakinek idén is csak egy este vagy egy óra lesz ez, de van, aki mondjuk ennek az újévi kalendáriumnak a segítségével 24 nap alatt próbál lábra állni. És mindez teljesen okés, sőt szuper!
2. Célok helyett fókuszáljunk a számunkra fontos területekre! Én is éreztem idén, hogy nagyon nehézkesen tudnék csak konkrét terveket állítani tekintve, hogy még az is bizonytalan, hogy az oktatás milyen módon folytatódik tovább. Konkrétan megfogalmazott célokat csak a közeljövőre tudtam állítani és azok is általánosabb dolgok (pl.: a bloggal kapcsolatos kilátások, a kapcsolataim szépítése stb.). Ellentétes esetben az egész folyamat erőltetett lett volna rengeteg potenciális kudarc-élménnyel. Ennek elkerülése érdekében érdemes kiválasztunk három olyan területet, ahol fejlődni szeretnénk, alkotni, előre mozdulni. Ilyen területekre érdemes gondolni, mint család-kapcsolatok, barátok-közösség, munka, tanulmányok, pénzügyek, körülmények (lakás, tárgyak), szellemi, spirituális, fizikai, kikapcsolódás-alkotás. Fókuszáljunk a kiválasztott területeinkre és az adott helyzettől függően tegyünk meg mindent a kiteljesedés érdekében.
3. Érdemes választanunk egy szót vagy egy fogalmat is, ami átitatja majd ezeket a területeket. Ezt a szót jól véssük az eszünkbe mintegy emlékeztetőként. Ha esetleg elakadnánk vagy elvesztenénk az inspirációnkat ez a szó idézi majd fel bennünk, hogy miért kezdtünk bele az adott dologba, mi az értelme mindennek. Ilyenekre érdemes gondolnunk, mint harmónia, szeretet, kiegyensúlyozottság, erő, kiteljesedés, önmegvalósítás, relaxáció, feltöltődés, lezárás és így tovább.

Ezt a pár tippet bátran alkalmazzátok és alakítsátok úgy, ahogy ti a saját személyetekhez és körülményeitekhez a legjobbnak látjátok. Erőltetni azonban semmit nem szerencsés. Ha épp olyan szakaszában vagyunk az életünknek, amiben teljesen kilátástalan a célállítás, engedjük meg magunkat a passzolási lehetőséget, hagyjuk leülepedni a dolgokat és fogjunk majd hozzá újra, ha már készen állunk rá!

 

4. Playlist

Néha olyan egyszerű eszközökre van szükségünk az inspirációhoz, a motivációhoz vagy éppen a nehézségeken való túllendüléshez, mint a zene. A tavalyi évben a playlistjeimet a hangulatuk és azon szituációk alapján állítottam össze, amelyek esetén a legtöbbet segítenek. Így születtek meg a “morning coffee”, az “evening chill”, a “calm my mind” vagy a “study sess” zenei összeállításaim. De külön kis gyűjteményem van munkához vagy az én-időhöz is. Az akadályokkal teli időszakokban, a távoktatás vontatott perceiben vagy a demotivált reggeleimen egy-egy szám pedig kifejezetten sokat segített abban, hogy ezeken az megrekedéseken továbblendüljek és élvezettel folytassam a tevékenységeimet.

Ezek közül kiválogattam négy dalt, amik a hangulatuk, a szövegük, a felidézett emlékek vagy a személyes jelentésük miatt nyújtottak számomra valamit. Mivel a zene terén is eléggé mindenevő vagyok, így az alább felsorolt számok is eltérő ízléseket elégíthetnek ki. Hallgassátok őket sok szeretettel (a címükre kattintva könnyen eléritek őket).

A két alkotó már több alkalommal is együtt dolgozott, és biztos vagyok benne, hogy a közös számaikat senkinek nem kell bemutatni, hiszen mindegyiket “ronggyá hallgattuk már”. A Let’s love azonban számomra valami egésze más, mint egyszerű trendi popszám. Tavaly szeptemberben debütált az alapvetően vidám hangulattal operáló dal, ami az összetartásról és a másik támogatásáról szól. Az egymás mellett való kiállás és támasznyújtás teljesen újraértelmeződött a koronavírus-járvány alatt, ez a dal ilyen szempontból pedig rengeteget nyújt. Amikor rám ülepedett egy súlyos, leírhatatlan érzés, ami a kilátástalansághoz áll a legközelebb, a Let’s love mindig visszaadta picit a reménykedést és a hitet, hogy a szeretet, a hála lendít majd át a nehézségeken.

Alapvetően egy szerelmes dal cenzúrázatlan érzelmekkel, de számomra valahol önmagunk elfogadásáról is szól. Ha a karantén és a másoktól való szeparáció valamire megtanított, az az önmagam elfogadása, bátorítása és az autentikus énem megtalálása volt. Ez persze nem egyszerű feladat, de ez a dal adott egy kis löketet mindehhez.

Ez is egy szerelmes szám és a szövegnek egyáltalán semmi köze ahhoz, amiért mindig hallgattam. A dallama, a hangulata és a "bye bye" refrénje egyszerűen megmozgatott bennem valamit az elengedéssel és az újrakezdéssel kapcsolatban. Egy dal ugyanis nem mindig azt ébreszti fel bennünk, amiről valójában szól. Nálam így lett abszolút befutó, ha valaminek az elengedésével küzdöttem az elmúlt hónapokban.

Örök kedvenc, de komolyan. A dallama annyira kellemes, hogy bármilyen stresszes pillanatomban el tud lazítani, meg tud egy kicsit enyhíteni. Ráadásul ezt a dalt életem minden fontos eseménye kapcsán meghallgattam: a költözéskor, a lakás csinosításakor, az egyetem első heteiben, utazásokkor és így tovább. Nemcsak emlékeket idéz fel bennem, de tökéletesen passzolt a karantén feelinghez is.

És arra buzdítalak titeket is, hogy szedjétek össze azt a pár dalt, ami tavaly erőt, inspirációt vagy támaszt nyújtott számotokra, hogy a jövőben is legyen mihez nyúlni, ha a felsoroltak közül valamelyikből kifogynátok.
 

3. Idézet

Szeretem az ehhez hasonló idézeteket, mert nagyon szíven tudnak találni. Ez a pár sor számomra tökéletes tanács volt 2020 után, amelynek sok gondjával csak kínkeservesen tudtam megküzdeni. Hagytam, hogy ezek a bonyodalmak megakadályozzanak a kiteljesedésben ahelyett, hogy merítkeztem volna belőlük, fejlődtem volna általuk. Ezt a gondolatot így biztosan magammal viszem 2021-re és hasonlókat ajánlok számotokra is. Bármilyen nehézséggel is találnánk szembe magunkat, alázatosságot gyakorolva azt fogadjuk el. Keressük meg ezen szituációk fejlődési lehetőségeit. Legyünk mindezekért hálásak, a nehézségekért, amik építenek és a lehetőségekért, amik új tapasztalásra, valamint bölcsességre adnak eshetőséget.

 

2. Give yourself a pass!

Az előző év meghatározó mondata számomra ez volt: give yourself a pass! A gondolat forrása pedig nem más, mint az a személy, aki 2020 minden meghatározó pillanatában mellettem állt, aki látta a legsikeresebb és a legelkeseredettebb énem, valamint akivel a jó és a rossz élményeken keresztül kísértük egymást.

Az előző évnek sokan számos tervvel, céllal, elképzeléssel indultunk neki, de egy világjárványnak köszönhetően a megvalósításra váró álmok sokszor kudarcba fulladtak. A legnagyobb tanulság számomra pedig az újévi kalendáriumunk kezdő gondolata lesz. Néha ugyanis elbukunk. Van, hogy saját hibánkból, meggondolatlanságunkból, de van, hogy olykor tőlünk teljesen független dolgok vágják keresztbe az elképzeléseinket. Ilyenkor azonban kifejezetten ártalmas, ha elsüppedünk ezekben a negatív érzésekben és nem engedjük meg magunknak a hibázási lehetőséget. Az ilyen eltévesztett döntéseinkből tanulhatunk és fejlődhetünk ugyanis a legtöbbet. Persze fontos, hogy megéljük a rajtunk végigáramló érzelmeket. Gyászoljuk meg a kudarcainkat, a sikertelenségünket, de ne engedjük, hogy mindezek betemessenek. Engedjük el! Adjunk magunknak passzolási lehetőséget, hibázásra való eshetőséget. Persze ez nem azt jelenti, hogy kifogásokat keresünk és halogatunk. De van, hogy úgy hozza a helyzet, hogy nem tudunk azon a teljesítményen működni, mint ahogy azt elképzeltük. És ez teljesen rendben van, ennek az elfogadására érdemes törekedni!

Ez a mondat nemcsak a kudarcok, de a sikerek felől is megközelíthető. Az előző évnek számos fénypontja is volt, még ha azok sugarai halványabbak is, mint a megélt nehézségek villámai. Ünnepeljük meg azonban a legkisebb örömöket és a teljesítményünket is. És hogy hogyan?

1. Érdemes listába szednünk az előző év sikereit. Ragadjunk tollat és papírt! Szedjük pontokba, hogy mik voltak azok a dolgok, amiket elértünk, megvalósítottunk a nehézségek ellenére is. Vizsgáljuk meg, melyek voltak ezek közül azok, amiket elfelejtettünk megünnepelni. Utólag pedig jutalmazzuk meg magunkat mindezért.
2. A múlt évre való reflektálás mellett azonban koncentráljuk a jelenre is. Az idei év szóljon arról, hogy realizáljuk az apró örömeinket, boldog pillanatainkat, hogy ha ugyan nehézségekkel is kell szembenéznünk, ezek a momentumok továbblendítsenek minket az akadályokon. Ragadjunk egy füzetet vagy a telefonunk Jegyzetek alkalmazását és beszámozva írjuk le, ha valamilyen örömteli, üdítő pillanatot élünk meg. Mindezt tehetjük bármilyen rendszerességgel. Akár azonnal papírra vethetjük, de a nap/hét végén felidézhetünk egy, kettő, három vagy bármennyi ilyen pillanatot. Ezek egészen banálisnak hangzó dolgok is lehetnek (pl.: találtam végre egy olyan tejmentes joghurtot, ami egészen hasonlít a natúr joghurtra vagy egy egzotikus gyümölcsre akadtam a boltban, ami régi nyaralások emlékét elevenítette fel bennem). Ha rossz a kedvünk, ha demotiváltak vagyunk vagy egy újabb karantén esetén elfelejtenénk hálásnak lenni, tekintsünk rá a kis listánkra!

Az első interaktív feladat tehát ez: listába szedni az előző év fénypontjait és megünnepelni azokat, valamint feljegyezni az apró örömeinket, amikért hálásak lehetünk.

És ne felejtsük el: give ourselves a pass! Akkor is ha nehéz, akkor is, ha sikereket érünk el!

 

1. Beköszöntő

Tavaly decemberben több online adventi kalendáriummal találtam szembe magam, amelyeknek a lényege az ünnepekre való felkészülés, lelassulás, magunkba fordulás volt, hogy aztán a karácsonyi időszak valóban arról szólhasson, amiről szólnia kell. Én is követtem egy ilyet, melynek köszönhetően hasznos tippekkel, elgondolkodtató sorokkal gazdagodhattam és valóban úgy éreztem, hogy testileg-lelkileg felkészültem a karácsonyi szezonra. Ennek kapcsán azonban eszembe jutott, hogy tulajdonképpen nemcsak az ünnepekre érdemes felkészülnünk, de a következő évre is.

2020 egy elképesztő év volt számos kihívással, lemondással, áldozattal és kudarccal. Annak ellenére, hogy biztos vagyok benne, hogy több fénypontja is volt – sőt, sokaknak ez az év volt eddig a legsikeresebb –, az újévi fogadalmak, célok meghatározását gyökeresen újraértelmezte. Az eltelt tizenkét hónap után igencsak kesernyés szájízzel állhatunk az újév elé. Teljesen normális, ha a jövővel kapcsolatban szorongást, kilátástalanságot, bizonytalanságot tapasztalunk meg. Itt az ideje azonban, hogy beszéljünk ezekről az érzelmekről és együtt, közösen, 24 napon keresztül lezárjuk az előző év megpróbáltatásait, megünnepeljük annak sikereit és felkészüljünk a következő évre. Az újévi kalendárium ugyanis segít abban, hogy elengedjünk olyan dolgokat, amik akadályozzák a kiteljesedésünket és olyan inspiratív eszközökhöz nyúljunk, amik nemcsak motiválnak, de saját magunkhoz is közelebb hoznak. A produktivitás ugyanis nem a sok munka elvégzéséről szól, hanem arról, hogy kiegyensúlyozottak legyünk testileg, lelkileg és mentálisan is, hogy aztán teljes értékűen jelen legyünk, gazdagodjunk és gazdagítsuk a világot értékeinkkel.

Ebben a naponta frissülő “posztfolyamban” tehát olyan tippeket, ajánlásokat, gondolatokat találhattok, amik mindebben segítenek. A tartalmak egy része csak gondolkodást igényel majd, elmélyülést a sorokban, de lesznek interaktív feladatok is, amelyek elvégzése szórakoztat és fejleszt majd. A cél pedig összeségében az, hogy testileg, lelkileg és mentálisan is felkészüljünk 2021-re, ami rengeteg lehetőséggel és a kiteljesedéssel vár minket!

Ezek rövidebb, legfeljebb 5 perces olvasmányok lesznek, hiszen nem is a leírtakon van a hangsúly, hanem azon, hogy bennetek, olvasókban milyen gondolatokat indít el. A tapasztalataitokat pedig örömmel fogadom, így ne tartsátok magatokban az ezzel kapcsolatos élményeiteket!

Az első posztot egyfajta beköszöntőnek, ismertetőnek szántam, de holnap már egészen más tartalommal érkezem! ♡

Addig is jó felkészülést!

Panni

Comments


bottom of page