top of page

Switch rutin

A jelenlegi koronavírus-járvány helyzet életünk számtalan aspektusát nehezítette meg és olyan dolgok megszokására kényszerített, amikben korábban semmi tapasztalatunk nem volt. Az otthonról végzett munkavégzés és tanulás könnyen az aktív kikapcsolódás rovására mehet. A switch rutin ennek megakadályozásában és a kiegyensúlyozottságban segít, még a legkilátástalanabbnak tűnő helyzeteinkben is.

 

Személyre szabott rutinok

Rengetegen törekeszünk a produktivitásra és a kiegyensúlyozottságra, hogy legjobb formánkat hozva, élvezettel tudjunk a feladataink elé nézni. Ennek érdekében alkalmazhatunk hasznos tanácsokat, módszereket, rutinokat, de az már abszolút személy- és helyzetfüggő, hogy pontosan melyik válik be számunkra leginkább.

Az elmúlt évek nagy részét egy olyan ritmus határozta meg számomra, amibe ma már nehézkesen tudnék belehelyezkedni. A reggeli rohanás után nyolc órányi tanulást követően otthon is csak a kötelezettségeimmel foglalkoztam. Mindezt annyi időt és energiát felemésztett, hogy magamra szinte egyetlen perc se jutott. A dolgaimat priorizáltam, de a listámba csak olyan tevékenységek kerültek, amik “kötelezőek”, “határidőre leadandók”, “elvárások”. A koronavírus-járvány okozta helyzet számtalan dologra rávilágított, többek között arra is, hogy ez hosszú távon nem fenntartható.

Ugyan volt egy effektív rutinom, mégsem mondtam volna magam kiegyensúlyozottnak. Az otthonról folytatott munka és tanulás pedig nagyban megnehezíti az aktív pihenés pillanatainak kiélvezését, ha nem törekszünk az ezek közti egyensúlyra. A helyzet, a világ megváltozott körülöttünk, így éreztem én is, hogy egy új rutinra, egy új ritmusra van szükségem ahhoz, hogy rendben legyek.

Megoldás a napok összemosódása ellen

A “switch-rutin” lényege, hogy fel- és lekapcsolunk bizonyos tevékenységeket, amik eltérő módon szolgálnak minket, a fejlődésünket és a jóllétünket. Tulajdonképpen minden tevékenységünket kategorizálhatjuk aszerint, hogy az adott időeltöltés a fizikai, a mentális vagy a lelki mivoltunkat szolgálja.

Tegyük fel, hogy egy nap kizárólag olyan teendőkkel foglalkozunk, amik a mentális kapacitásainkat őrölik fel. Rohanunk a munkába, majd azt követően estig tanulunk és még az ágyból is emailekre válaszolgatunk. De frusztrációt élhetünk meg akkor is, ha egyszerűen nem tudunk szembenézni a kötelességeinkkel és egy egész hetet a kanapén fetrengve töltünk.

Ezeknek a radikális végleteknek a kiküszöbölése érdekében érdemes a tevékenységeinknek meghatározni három csoportját (fizikai, mentális, lelki) aszerint, hogy számunkra mit szolgál a leginkább.

A sport, a mozgás, a házi munka vagy a városban való “intézkedős” napok elsősorban a fizikai jóllétünket biztosítja. A munka, a tanulás, oktató videók, könyvek, tartalmak fogyasztása a mentális kapacitásunkat használják fel. Míg az ima, a meditáció, a jóga, a szórakoztató kikapcsolódás már inkább a lelki egyensúlyunk fenntartásában segít.

A három terület között, ha elbillen a mérleg valamelyik irányba, frusztrációt és a teljesség hiányát élhetjük meg.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy mindegyik csoportnak van egy megerőltető és egy pihentető része. A tevékenységeinket, a nap mint nap ismétlődő teendőinket ugyanis nemcsak aszerint érdemes feltérképezni, hogy a fizikai, a mentális vagy a lelki mivoltunk kiteljesedésében játszik-e szerepet, hanem azt is, hogy az adott dolog pihentető vagy inkább megerőltető a számunkra.

Egyensúly…?

Az egyensúlynak nincs pontos definíciója. Saját magunknak kell kitapasztalni, hogy melyik terület tevékenységéből mennyit bírunk el és mennyi feltöltődésre van szükségünk. Van, akinek elég heti 2-3 alkalom sportolás, míg másnak a hét minden napján legalább 30 percet mozognia kell, hogy ne érezze magát elcsigázottnak. Vannak olyanok, akik kevésbé spirituális beállítottságúak, így a lelki jóllétükhöz elég hetente 1-2 csendes pihenő, míg mások – mondjuk a szorongásra hajlamosabbak – naponta akár többször is meditálnak annak érdekében, hogy megtalálják az balanszt.

Fontos azon is elgondolkodni, hogy a rendszeresen ismétlődő tevékenységeink számunkra mit jelentenek.

Szemléltetésképpen erre nagyon jó példa a jóga, ami valamiképpen mind a három területünket szolgálja. A fizikai, a mentális és a lelki egyensúlyunk megtalálásban is segít. Mégis, ha mélyen magunkba nézünk, rájöhetünk, hogy azt nem elsősorban azért végezzük, hogy a mély izmainkat erősítsük, és nincs mögötte semmilyen spirituális indíttatás sem, egyszerűen csak az elménk lecsendesítésére alkalmazzuk.


Fel és le!

A switch rutin lényege, hogy ezeket a tevékenységeket fel és lekapcsoljuk, úgy mint egy villanykapcsolót. Annak érdekében, hogy könnyebben érthető legyen, a saját példámmal szemléltetem az eddig leírtakat.

A reggelemet olyan tevékenységekkel kezdem, amik a mentális és a lelki kikapcsolódásomért felelnek, így készülök fel a napra. Ezt követően általában mindig ugyanabban az időpontban kezdek neki a megterhelő mentális feladatoknak, amiket fontossági és nehézségi sorrendben végzek el. 50 percet foglalkozok egy-egy ilyen teendővel, majd 10 perce felállok és a választok egy olyan tevékenységet a kis listámból, amik segítenek a kikapcsolódásban. Sétálok, nyújtok, meditálok egyet, megöntözöm a növényeket vagy készítek egy kávét. Majd újabb 50 percre visszaülök a mentálisan megerőltető feladataimhoz és felállok újabb 10 perce. Fel- és lekapcsolgatom a különböző területeket érintő tevékenységeimet, így nem hagyom, hogy bármelyik is túl sok időt és energiát vegyen el a napomból, kiszorítva ezzel más számomra fontos és engem szolgáló tevékenységeket. Délután már lazábbra szoktam venni a tempót és a 10 perces szüneteket akár több órás kikapcsolódásokkal, edzésekkel, jógával váltom fel. Így egyáltalán nem érzem azt, hogy nem foglalkoztam volna a teendőimmel és önmagammal. Sőt!

Nyilván mindezt sokkal könnyebb kivitelezni, ha az ember nagyrészt otthonról végzi a dolgait. De a legszigorúbb munkahelyi környezetben is fel lehet állni 10 percre, önteni egy pohár vizet, átvinni egy dossziét, egyik helyiségből a másikba vagy a helyünkön egy pár perces légzésgyakorlatot végezni. A munka után pedig nem feltétlenül kell hazarohanni folytatni az emailírogatást és telefonálgatást. Tegyünk egy sétát, hívjunk fel valakit vagy ha az időnk valóban nem engedi, egy kávé, gyertya mellett, kellemes környezetben folytassuk a teendőinket.

A helyzetünknek és a környezetnek megfelelően érdemes feltalálni magunkat. A lényeg, hogy a teendőink sorába vigyünk egy kis színt, pihenést, feltöltődési lehetőséget és ne kizárólag “tömbösített” napszakokban gondolkodjunk.

Mindez pedig nemcsak azért hasznos, mert kiegyensúlyozottságot biztosít számunkra, hanem azért is, mert a tevékenységeink kisebb, de több dologra való leosztása sokkal effektívebb munkavégzést eredményezhet, mintha mindössze egy dologra fókuszálunk hosszú órákon át. Ez utóbbi esetében könnyebben elegünk lesz az adott teendőből és ahelyett, hogy annak előnyeit és élvezetes pillanatait látnánk, mindössze tehernek érezzük, amit már minél előbb szeretnénk letudni. Az otthonról folytatott munkavégzés és tanulás pedig könnyen a napunk összemosódását eredményezi, amiben már nehezebben válik el a kötelesség a kikapcsolódástól.

Tegyetek egy próbát ti is a switch rutinnal, mert abszolút megéri!

Panni

Comments


bottom of page