top of page

A nagy célokról

A kisebb, napi célokról már korábban is írtam, de most itt az ideje, hogy a nagyobb elképzeléseinkről és azok megvalósításáról ejtsünk pár szót. Az álmaink pontos körülírása és valóra váltása ínyenc hozzávalója lehet a kiegyensúlyozott életmódnak, különösen egy olyan kérdőjelekkel teli időszakban, mint amilyennek manapság főszereplői vagyunk.

 

Valóra váltani a…

Legyen akármilyen biztos hátterünk, megélhetésünk, ismeretségi körünk, munkánk, kibontakozási lehetőségünk, ha nincsenek céljaink, igencsak nehéz lesz élvezni és megélni ezeknek az értékeknek a pillanatait.

A boldogság nem a megadatott dolgokban rejlik, hanem az azok által kínált lehetőségekben.

Ezek segítenek minket elvezetni egy nagyobb, színesebb, egyedibb elképzeléshez, amelynek elérése után elhangozhat az elcsépelt és rongyosra koptatott kifejezés, amit már le se írok, hiszen mindenki tudja.

Napról napra élni érdekfeszítő, de célok nélkül könnyen a kiégéshez, tanácstalan sodródáshoz vezethet. Így érdemes konkrét elképzeléseket és azokhoz vezető terveket felvázolni magunk elé. Ennek első lépése a napi, heti, havi teendők és kisebb célok papírra vetése. Ezek nélkül ugyanis lehetetlen valóra váltani a nagyobb elképzeléseinket.

Egy ideje már elhatároztam, hogy leteszem az emelt fokú nyelvvizsgát, de amíg ez a célom ebből az egy mondatból állt, addig nem jutottam egyről a kettőre. Ennek orvoslásaképp előre kijelöltem magamnak időpontokat, ameddig teljesítenem kell bizonyos lépéseket, amik segítenek az előrehaladásban. Heti ötven új kifejezés elsajátítása, és öt lecke nyelvtan. Szeptembertől felkészítő kurzuson való részvétel, magántanár és így tovább. Mindez nemcsak fejleszt, hanem napról-napra megerősít abban, hogy valamit elhatároztam, és ehhez tartanom kell magamat.

Persze mindez nem ilyen egyszerű, hiszen célokat kijelölni és az ahhoz vezető utat megtalálni bonyolult feladat. Sokáig nem is tudtam, hogyan önthetném szavakba azt a módszert, amit én alkalmaztam eddig és bevált. A Kikki.K tervezőnaplóm kezdőlapjain azonban a gyártóknak sikerült hibátlanul megfogalmazni, hogyan lehet a legokosabb módon elképzeléseinkkel farkasszemet nézni.
Be SMART

Ezzel a kreatív acronimmel könnyedén észben tartható a tudatos céltervezés minden fontos tudnivalója:

S: SPECIFIC (konkrét)

M: MEASURABLE (mérhető)

A: ATTAINABLE (elérhető)

R: RELEVANT (releváns)

T: TIMELY (időszerű)


S / Konkrét

Ahhoz, hogy a céljaink megvalósulhassanak kézenfekvő azokat konkretizálni. Az álomból akkor válik cél, ha tudjuk pontosan, mit szeretnénk elérni, milyen lépésekre van ehhez szükség, mikor, meddig, hol és kinek vagy minek a segítségével. Ha szükséges a hozzávaló eszközöket is listába szedhetjük vagy számot vethetünk az anyagi költségeivel.


M / Mérhető

A célok mérhetőségének köszönhetően pontosan tudjuk, mikor értük el azokat. Elképzeléseink kisebb lépésekre való lebontása sokkal könnyebben megvalósíthatóvá teszi azokat és több örömöt is okoz, ha mindig van mit teljesíteni.


A / Alkalmas, elérhető

Nagy távlatokban gondolkodni szuper, de körülbelül a semmivel egyenlő, ha nem maradunk legalább fél lábbal a realitás talaján. Olyan célokat találjunk, amik az elképzelt időtartamon belül megvalósíthatók. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag könnyű elképzeléseket érdemes kitűzni magunk elé, sőt. De legyen meg minden adottságunk, készségünk, erőnk, anyagi hátterünk, lehetőségünk (vagy legyünk képesek azt előteremteni) ahhoz, hogy a nagy terveinket megvalósíthassuk. Ha folyamatosan hangzatos, de felszínes tervekben gondolkodunk, kifulladhatunk az esélytelen próbálkozásokban.


R / Releváns

Nemcsak az a fontos, hogy a nagy céljaink elérhetőek legyen, de az is, hogy azoknak legyen súlya. Azok elérése nyújtsanak számunkra valamit, fejlődést, új lehetőséget, kézzel fogható dolgokat vagy egy kellemes élményt, amire mindig örömmel gondolhatunk vissza. Ha egy hangzatos, de számunkra nem releváns célért dolgozunk, annak elérése esetén egy vállrándítással lezárható az egész, anélkül, hogy az odáig vezető útra hálával és elégedettséggel tekintenénk vissza. A terveink adjanak számunkra motivációt, inspirációt. Ha valamelyik elképzelésünk inkább egy terhelő súly, mintsem egy erőt adó löket, akkor érdemes más vagy újra átgondolt célkitűzésekben gondolkodnunk.


T / Tervezett, időszerű

Napjainkban ez különösen “időszerű”. :) A céljainkat sokszor a környezet, a világ történései, tőlünk független tényezők is befolyásolhatják, így érdemes ezeket figyelembe venni, és némiképp azokhoz igazítani. Továbbá az időszerűség a pontosan beosztott és lebontott lépésekre is vonatkozik. Az álmainkat úgy tudjuk a leginkább valósággá tenni, ha azokat a hétköznapjaink részévé avanzsáljuk.


Tegyük fel…

A könnyebb megértés érdekében hoztam egy példát is. Tegyük fel, hogy szeretnénk letenni (a már említett) nyelvvizsgát. Ehhez szükségünk van a cél konkretizálására, tehát: milyen nyelvvizsga, mikor, kinek és minek a segítségével. Angol C1, őszig, a barátom és egy magántanár segítségével, egy előre megvásárolt könyvvel és szókártyákkal. Összeszámoljuk az ehhez szükséges anyagi költséget és előteremtjük azt.

Ezt követően mérhetővé tesszük, tehát kisebb lépésekre lebontjuk azt a nagy elképzelést miszerint “letesszük a nyelvvizsgát”. A kilenc-tíz hónapos tervünknek az első pár hónapjában ismételünk, szavakat tanulunk, mondjuk az ötödik hónapban magántanár segítségéhez fordulunk, az írásbelire összpontosítunk, majd az utolsó pár hónapban csiszolunk a szókincsünkön.

Megvizsgáljuk, hogy elérhető-e, meg vannak-e hozzá a szükséges eszközeink, lehetőségeink, adottságaink és így tovább.

Megvizsgáljuk, hogy releváns-e számunkra. Mit jelent nekünk ez a cél és okoz-e annyi örömet, hogy a nyarunkat feláldozva is tudjunk rá készülni?

Ha mindezek végiggondolásával végeztünk, az előzetes terveink időpontjait korrigáljuk, akár napra pontosan meghatározzuk azokat. És ami saját tapasztalataim szerint rendkívül fontos: felkészülünk az esetleges változásokra. Nem minden mehet könnyedén, mint említettem, számos tényező keresztbe tehet az álmainknak. Ennek áthidalásaként érdemes “kerülőutakat” is betervezni. Néha jó elgondolni azt is, mi történik a tervezett nyelvvizsgánkkal, ha mondjuk kitört egy világjárvány és konkrétan megáll az élet.


Remélem, némiképp tudtam segíteni elképzeléseitek körvonalazásában. Rendkívül fontosnak tartom, hogy mindig legyen legalább egy célunk, amiért dolgozhatunk, küzdhetünk, amelyek által élményekben részesülhetünk és fejlődhetünk. Ezekre pedig leginkább akkor van szükség, amikor minden széthullni látszik.


Kellemes tervezgetést!

Panni

コメント


bottom of page