top of page

Love Languages – III. Gifts

Szerettem volna, ha a blogon olyan bejegyzések is megjelennek, amik a témakörön kívül szorosabban is összefűződnek. A szeretetnyelvekről már régóta tervezek szót ejteni, mert rendkívül fontosnak tartom őket, és most az időzítést is tökéletesnek gondolom. A karantén sok kapcsolatot nehézségekkel tarkított, a távolság vagy épp a folyamatos bezártság folytán. Az élet azonban lassan újraindul, felvesszük a kapcsolatot rég nem látott társainkkal és egy új életmódba zökkenünk mindig mellettünk lépegető szeretteinkkel.

 

Önmagunk és mások megértése

Gary Chapman 5 szeretetnyelvével még a gimnáziumi éveim alatt ismerkedtem meg. A módszer lényege, hogy egy kérdőív segítségével felfedezhetjük, mik számunkra az igazán fontos értékek, amiket társas kapcsolatainkban keresünk, valamint milyen módon érdemes érintkezni szeretteinkkel, hogy éreztessük, valóban számítanak nekünk. A minőségi idő, az érintés, az ajándékok, az elismerő szavak és a szívességek nyelve mindannyiunk szótárában ott lakozik, legfeljebb egyik dialektust jobban beszéljük, mint a másikat. Azonban nemcsak az a fontos, hogy beszéljük a saját szeretetnyelvünket, de értsük is a másikét.

A módszerre sokan úgy tekintenek, egy önismereti technika, ami segít feltérképezni a szükségleteinket és azokat az értékeket, amiket társas kapcsolatainkban keresünk. Ez segít abban, hogy olyan partnereket válasszunk magunk mellé, akik megértenek és akikkel egy húron pendülünk.

Azonban nem lehet mindenkinek hátat fordítani, aki nem a mi szavainkat beszéli, és nemcsak örökéletű, mély kapcsolatokat létesítünk. Ott vannak az osztály- és szaktársaink, kollégáink, főnökeink, szomszédaink, távoli rokonok, régi ismerősök. Egymás megértéséhez feltétlenül szükség van szeretetnyelveink feltérképezéséhez.

A sorozat öt részből, az öt szeretetnyelvből áll majd, ami egyenként mutatja be azokat Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak című könyve és személyes tapasztalataim, meglátásaim alapján.


Az ajándékok

Az ajándékozás szeretetnyelvének elsajátítása nemcsak azoknak hasznos és érdekes, akik ezt a dialektust beszélik vagy akik hasonló szeretetnyelvet előnyben részesítők közelében élnek, hanem tulajdonképpen mindenkinek, aki a kisebb-nagyobb ünnepekkor elmerül a csomagolópapírok, a virágcsokrok és az díszes zacskók mélységeiben. Ajándékot mindenki ad és mindenki kap. Ennek ellenére olykor mégis nehéz eltalálni, minek örülne a másik.

Az ajándékozással kapcsolatban a legfontosabb az, hogy megértsük, nem az ajándék ára vagy nagysága határozza meg annak értékét.

Az ajándékozás a szeretetnek egy szimbóluma, ami más-más érzelmek, gesztusok kifejeződésére adhat lehetőséget. Közvetíthet pozitív emóciókat, gondolatokat, emlékeket, de akár a megbánás, a bocsánatkérés jelképe is lehet. Az ajándék jelent valamit, függetlenül attól, hogy mennyibe került és melyik üzlet polcáról emeltük le. Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők pontosan ezért nemcsak akkor örülnek a meglepetéseknek, amikor (olykor társadalmilag) elvárt esemény ünneplésére kerül sor. Tiszta örömet és meghatódottságot élnek át akkor is, amikor a hétköznapok rutinjába visznek fényt a nem várt szuvenírek.

Ha egy pár egyik fele az ajándékozás szeretetnyelvét beszéli, érdemes szem előtt tartani tehát, hogy nemcsak karácsonykor, születésnapon és ballagáskor érdemes ajándékkal meglepni a másikat, hanem egy-egy teljesen “eseménytelen” hétköznapon is valamilyen aprósággal.
Minden kulcsa és lényege – A figyelem

Szóval, nincs szükség arra, hogy világkörű utazásokban, huszonnégy karátos ékszerekben vagy dizájner holmikban gondolkodjunk. A tökéletes ajándék kiválasztásához mindössze egy dologra van szükség: figyelemre.

Akaratlanul is elejtünk bizonyos utalásokat, amik a vágyainkat fejezik ki. Ha a partnerünk rendszeresen ugyanannak az üzletnek a kirakata előtt áll meg vagy többször kölcsönkéri azt az eszközünket, könyvünket, ruhánkat, aminek ő nincs birtokában, akkor máris van egy segítségünk, hogy merre induljunk el ajándékvásárlás terén.

Sajnos a hideg évszakok beköszöntével csúnya ekcéma jelenik meg a bőrömön. Ezzel a problémával többször voltam már orvosnál, több készítményt is kipróbáltam, de egyik sem hatott igazán. Karácsonyra Misi azonban többek között meglepett egy krémmel, ami kifejezetten extrém-száraz és problémás bőrre készült. Ugyan soha nem említettem, hogy szeretnék egy ilyet (nem is ismertem egészen tavaly karácsonyig a márkának ezt a termékét), Misi mégis megjegyezte, mennyit bosszankodom a bőröm miatt. Az ajándékával erre talált megoldást. Azóta körülbelül négyszer vásároltam újra a terméket tekintve, hogy ez az egyetlen, ami segít a bőrömön. Ezek mellett kaptam sok más és drágább ajándékot is, de ha fel kellene sorolnom a tavalyi karácsonyi (Misitől kapott) ajándék listámat, ezzel kezdeném. Ebben láttam a legtöbb igyekezetet, ez bizonyította a leginkább, hogy figyel rám és gondoskodik rólam.

Nem mindig egyszerű észben tartani ezeket az olykor egészen apró momentumait az életnek vagy társunk megjegyzéseit. Ilyen esetben érdemes listát írnunk, ahova mindig feljegyezzük, ha eszünkbe jut egy kiváló ajándékötlet. Így a későbbiekben könnyebb dolgunk lesz, hiszen nem kell az elfelejtett információk rejtekeiben kotorásznunk, egyszerűen csak szemezgetnünk kell a kis listánkból.


Bármikor! – Az időzítés rugalmassága

Az ajándékok szimbólumok, amik érzéseket fejeznek ki, így mindezeknek oka is kell, hogy legyen. Az indíttatás lehet egy grandiózus esemény vagy egy kisebb történés is. Néha szívet melengető tud lenni, amikor egy apró siker vagy egy rossz nap után valamilyen aprósággal meglepjük a társainkat. De persze nem szükséges, hogy az ajándékozás oka valamilyen történés legyen, sőt. A leginkább szeretetteljes meglepetések pont azok, amelyeknek az oka egy konkrét érzelem. Egy heves vita után, a kibékülést követően egy csokor virággal vagy egy tábla csokoládéval meglepni a másikat megható jele a megbánásnak. Egy haza látogatáskor egy apró meglepetés vagy egy elkészített sütemény kifejezi azt, hogy hiányzott a másik, sokat gondoltunk rá és már vártuk az újratalálkozást.

De a legszebb talán mégis az, amikor azért ajándékozunk, hogy kifejezzük a másik felé, hogy “szeretlek”. És ehhez nem kell semmilyen ünnep vagy óriási ajándék, egyszerűen csak egy tiszta, őszinte érzelem.

Ha pedig ez az érzelem és az odaadó szándék jelen van az ajándékunkban nem kell aggódnunk, hogy jól választottunk-e ajándékot vagy sem. Aki az szuvenírek szeretetnyelvét beszéli, az indíttatásra fog fókuszálni, és nem arra, hogy milyen értékben kapott valamit vagy mennyire hasznos az.


A tárca mélyén – A nyelv nehézségei

Az ajándékok szeretetnyelve talán a legkönnyebben elsajátítható dialektus, ám olykor a legnehezebben kifejezhető és észrevehető is. Nem szívesen beszélünk arról, hogy mennyire szeretnénk a birtokukban tudni bizonyos dolgokat, nehogy önzőnek vagy nagyravágyónak gondoljon a környezetünk. Ám nincs azzal semmi probléma, ha a közelünkben állóknak őszintén elmondjuk, hogy a leginkább a meglepetésekből érezzük, hogy gondolnak ránk. És nem az elköltött összeg vagy a birtoklási vágy miatt, mindössze csak kézzel fogható szimbólumokra van szükségünk ahhoz, hogy közel érezzük magunkat másokhoz. Ennek ellenére egy találó szuvenír nem helyettesíti a ballépéseink jóvátevését vagy a konfliktusrendezést. Továbbá arra sincs semmi szükség, hogy minden egyes nap elhalmozzuk a másikat ajándékokkal.

Ennek a szeretetnyelvnek a kapcsán felmerülhet egy másik probléma, a pénz kérdése is. Sokan, ha tudják, hogy a társuk elsődleges szeretetnyelve az ajándékozás, nem sajnálják erre a pénzt, ahogy egy minőségi programra se vonakodnak kiadni valamekkora összeget. De vannak olyanok, akik a szeretetük ellenére is nehezebben nyúlnak a pénztárcájuk mélyére vagy egyszerűen kevésbé engedhetik meg maguknak. Előbbi esetében érdemes a gátlásainkkal leszámolnunk és egy másik perspektívából tekinteni a költekezésre.

Ez a pénz ugyanis nem ablakon kihajított érték lesz, hanem a legjobb befektetés. A kapcsolatainkba való “invesztálás” ugyanis ugyanolyan fontos, mint a másikkal minőségi időt eltölteni vagy egy öleléssel köszönteni.

Ha azonban mindezek ellenére sincs keretünk a költekezésre, érdemes költséghatékony megoldásokban gondolkodnunk. Egy elkészített sütemény vagy kézzel készített apróság ugyanolyan értékkel bírhat, mint egy üzletben vásárolt szuvenír.


Mit tarts észben?

  • Az ajándékozással kapcsolatban a legfontosabb az, hogy megértsük, nem az ajándék ára vagy nagysága határozza meg annak értékét.

  • Az ajándékozás a szeretetnek egy szimbóluma, ami más-más érzelmek, gesztusok kifejeződésére adhat lehetőséget.

  • A tökéletes ajándék kiválasztásához mindössze egy dologra van szükség: figyelemre.

  • Érdemes listát írnunk, ahova mindig feljegyezzük, ha eszünkbe jut egy kiváló ajándékötlet.

  • Az ajándékok szeretetnyelve talán a legkönnyebben elsajátítható dialektus, ám olykor a legnehezebben kifejezhető és észrevehető is.

  • Egy találó szuvenír nem helyettesíti a ballépéseink jóvátevését vagy a konfliktusrendezést, továbbá arra sincs semmi szükség, hogy minden egyes nap elhalmozzuk a másikat ajándékokkal.

  • A kapcsolatainkba való “invesztálás” ugyanolyan fontos, mint a másikkal minőségi időt eltölteni vagy egy öleléssel köszönteni.

A szeretetnyelvek mindegyikét érdemes elsajátítanunk és alkalmaznunk őket, még ha eltérő mértékben is. Az ajándékozás nemcsak az ünnepek velejárói, de jóleső momentumai a hétköznapjainknak is. Tartsuk szem előtt, hogy a meglepetések nem kizárólag azoknak esnek jól, akiknek az elsődleges szeretetnyelve ez, hanem tulajdonképpen mindenkinek.


Kellemes ajándékozást,

Panni

Comentarios


bottom of page