top of page

5 apró dolog a testi-lelki jóllétért

Nem lehet elég korán elkezdeni az egészséges életmódra való kiemelt figyelmet. A téli időszakok során mindez még fontosabb, pláne ha egy világjárvány is veszélyezteti a testi-lelki jóllétünket. Az egészségről való kommunikáció és a fogalom definiálása kulcsfontosságú jelentőséggel bír napjainkban. Egy biztos életvitel ugyanis nem elsősorban a vitaminok szedésén és a sok alváson alapul, habár kétségtelen, ezek is fontos támpontjai lehetnek egy tudatos hozzáállásnak. Összeszedtem nektek 5 olyan apró tippet, amik akár 180 fokos fordulatot is biztosíthatnak számunkra az egészségünkkel kapcsolatban.

 

Ki korán kel…

Kétségtelen, hogy a magyar közmondásban nagy igazságok rejtőznek. Bizonyított tény, hogy a legtöbbünknek a korai, akár hajnali órákban a legbefogadóképesebb az agya. Így a vizsgára való készülés vagy más megerőltető mentális folyamatok elvégzésére a reggeli órák alkalmasabbak, mint a “bagoly-üzemmódba” való kapcsolás. A koránkelés egy motiváltabb hangulattal is jár, több időnk van a nap során tevékenykedni és pihenni. Mindennek ellenére azonban kétségtelen, hogy vannak olyanok, akik jellemükből vagy élethelyzetükből adódóan képtelenek a koránkelésre. A lényeg azonban nem is az, hogy egy adott időpont előtt felkeljünk, a hajnali 6-os kelés sehol nincs kőbe vésve. A hangsúlyt inkább arra érdemes fektetnünk, hogy a nap első teendői előtt annyival ébredjünk fel, hogy legyen egy kis időnk magunkra és a feladatainkra való hangolódásra is. Szánjunk magunkra legalább egy órát, amely során egy kicsit átmozgathatjuk magunkat, összeírhatjuk a teendőinket, készíthetünk egy tápláló és csinos reggelit. Kicsit befelé fordulni, mielőtt becsatlakozunk az őrült rohanásba. Mindez segít abban, hogy nyugodtabban és koncentráltabban fókuszáljunk a teendőinkre, valamint jelentősen segít a stresszel való megbirkózási mechanizmusokban is.

Az vagy, amit megeszel…

(Úgy látszik, ma ilyen elcsépelt frázisok mentén fogunk haladni és azokat forgatjuk ki eredeti jelentésükből.) A reggeli és az arra szánt idő fontossága után kanyarodjunk el egy picit az étkezések felé. Nem vagyok diatetikus és nem is szeretnék semmilyen étkezési tanácsot adni, hiszen mindenkinek magának érdemes kitapasztalnia, hogy a szervezete mit bír el és mit nem. A tiszta, természetes összetevők fogyasztásával járó előnyökkel azonban nehezen lehet vitatkozni. Bármit is főzzünk, mindig érdemes lecsekkolnunk az apró betűs összetevőket és ellenőrizni a számunkra ismeretlennek hangzó alapanyagokat. Igyekezzünk minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A tiszta folyadékbevitel (víz, citromos/gyümölcsös/uborkás víz, frissen facsart gyümölcslevek stb.) pedig öreg mantra már, amit biztosan mindenki ismer. Annak érdekében azonban, hogy ezek valóban a napjainkba építhető tanácsok legyenek, érdemes apró “szabályokat” hoznunk. Egy meghatározott mennyiség segít az elegendő vízfogyasztásban, de nálam abszolút effektív volt a 2-3-2-es játék, aminek a lényege, hogy a reggeli és a vacsora legalább kettő, az ebéd legalább három gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmaz. Ezek csak példák, de hasonló, a saját életmódunkhoz passzoló szabályokkal mindez nemcsak mantra és frázis lesz, hanem gyakorlat.


Forduljon befelé!

Amikor egészségről beszélgetünk, sokaknak először a gyümölcsök és zöldségek vagy a sportolás fontossága jut eszébe, ami rendben is van. Ahhoz azonban, hogy fizikailag, mentálisan és lelkileg is jól legyünk, muszáj befelé is figyelnünk. A felgyülemlett aggodalmak, a düh, a szorongás, az elnyomott emóciók mind-mind olyan makacs tényezői a hétköznapjainknak, amik könnyen felgyűlhetnek bennünk és hosszú távon leterhelhetnek, megbetegíthetnek.

Sajnos nem lehet minden negatív érzést kisöpörni magunkból. De törekedhetünk azok megfelelő kezelésére – ez a törekvés pedig az esetleges kudarc ellenére is elképesztően értékes dolog.

Találjuk meg a befelé fordulás számunkra legmegfelelőbb módját, ami esélyt ad gondolataink rendezésére, az elmélkedésre, a lenyugvásra. Ez lehet meditáció, jóga, jornual vagy morning pages írás, egy kiadós séta és így tovább. Ne féljünk előbb befelé fordulni, mielőtt kifelé hozunk döntést!

They see me (sc)rolling…

A tudatos tartalomfogyasztásra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Több poszt kapcsán pötyögtem nektek arról, milyen radikális mértékben képes megváltoztatni a hangulatunkat, a napunkat, a hozzáállásunkat az, ha merünk rákattintani arra a bizonyos “Unfollow” gombra. Ha azt érezzük ugyanis, hogy az interneten fogyasztott tartalmak nyomást helyeznek ránk, irigységet, féltékenységet, dühöt generálnak bennünk, itt az ideje elköszönni az adott platformtól, felhasználótól. A nem megfelelő példák azt az érzetet kelthetik bennünk, hogy nem vagyunk elég jók, szépek és ügyesek. Az önszeretet hiánya pedig szintén egy olyan dolog, ami számtalan álmatlan éjszakát, bátortalanságot, akadályokat, betegségeket és a kiteljesedés teljes hiányát hozhatja el számunkra. Persze nem azt mondom, nem vagyunk tökéletesek, és ezt nem is kell elhitetnünk magunkkal. De az elénk helyezett példák legyenek motiválóak, inspiratívak, mozgassanak meg bennünk valamit és ne irigységgel, hanem elismeréssel tekintsünk ezekre az oldalakra, személyekre.

Határ a csillagos…?

Ahhoz, hogy számunkra hasznos szokásokat tudjunk elsajátítani, amik fejlesztenek és előre visznek az életben, szükségünk van szabályokra. Ezek nem kőbe vésett dolgok, könnyen elengedhetők, rugalmasak, de hosszú távon segítenek abban, hogy kössük magunkat valamihez. Ha szeretnénk rászokni a koránkelésre, az időben történő elalvásra, akkor szabjunk magunknak határt, meddig kerülünk ágyba és mikor pattanunk ki belőle. Amint már említettem, a tudatos étkezéshez is szükségünk van bizonyos elvekre, de nincs ez másképp a tartalomfogyasztás esetében sem. Ma már a legtöbb telefonon beállítható egy képernyőidő, ami figyelmeztet, ha az aznapi social media adagunk elfogyott. Hasonlóan cselekedhetünk a munkával kapcsolatban is. Érdemes elhatároznunk, mikor csukjuk le a laptop fedelét és fordítjuk a maradék időnket magunkra.

Ezek az elhatározások a szabályok mentén valósulhatnak meg a leghatékonyabban. Ám ne felejtsük el, hogy ezek értünk vannak! Ha túl szigorúnak vagy kényelmetlennek érezzük őket, lazítsunk rajtuk!

Remélem, ez a pár tipp segítséget nyújtott abban, hogy egy a világgal és önmagunkkal egészségesebb kapcsolatot építhessünk ki. A leírtak egyaránt alkalmazhatók az életvitel-guruk és azok számára is, akik egyelőre csak gondolkodnak az életmódváltáson.


Vigyázzatok magatokra és egymás egészségére,

Panni

Comments


bottom of page