Meal Planning

January 20, 2020

Kongó hütőszekrény, penészes ételekkel teledobált szemetes és elkeseredett keresgélés valami könnyű, laktató és lehetőleg finom recept után. Végül pizza rendelés vagy mirelit fogások a mikróban, esetleg sütőben. Ennél egészségtelenebb, környezetszennyezőbb és pazarló étkezési rutint nehéz elképzelni, holott már biztosan mind beleestünk a “mit főzzek” kérdés ördögi gödrébe.

Egy konyhabútor nélküli “életkezdő” párfordulása

Amikor különköltöztem a szüleimtől, kettő hónapig nem volt konyhám az új lakásban. Egy mikró, egy hütő, egy kenyérpirító, egy vízforraló és egy kávéfőző árválkodott csak a kartondobozokba és huracongelbe bebugyolált sütő és mosogatógép tetején. Konyhabútor akkor még sehol. Friss “életkezdőként” amúgyis nehézséget okozott volna, hogy minden napra kitaláljak magamnak valami reggelit, ebédet és vacsorát. Képzelhetitek, milyen nehéz volt minden napra kitalálni valami reggelit, ebédet és vacsorát konyha nélkül! 

A nap eleji és végi étkezéseket sikerült megoldanom valahogy, de az ebéddel mindig bajba voltam. Legtöbbször rendeltem valamit, de ez elképesztően sok szemetet termelt. Volt, hogy napi két szemeteszacskót is megtöltettem. Egy idő után nagyon elegem lett ebből az időszakból, és elhatároztam, hogy amint lesz konyhám, kézbe veszem a dolgokat. Nem lesz több felesleges szemét, kidobott étel, elég volt a rendelt fogásokból! 

Eleinte nem igazán tudtam, hogyan fogjak hozzá a tudatos, környezetbarát, költséghatékony és egészséges étkezésekhez. Jól bevált, egyszerű receptekkel kísérleteztem, próbáltam lecsapni az akciós termékekre, és lehetőleg mindent felhasználni a megvásárolt alapanyagokból. Ugyan a rendelések és az éttermekben, bárokban ebédelések megszűntek, még mindig sok maradék került a kukába. 

Ezen az időszakon végül a meal planning segített átevickélni. Mára szinte már soha nem kerül étel vagy alapanyag a kukába, hetente egy szemeteszsák telik meg, és egy nagyobb vásárlással másfél, akár két hétre is tökéletesen elvagyok. Egyre változatosabbak az étkezéseim, és minden egyes napra jut finom, friss, meleg főétel ebédre. Az idejét sem tudom, mikor rendeltem utoljára, és az éttermi étkezéseinknek is csak különleges alibije lehet. 

 

Az életmentő két fogalom

A meal planning/preaping kifejezés magyarra ráfordítva már kevésbé hangzik olyan jól, valami olyasmit takar, hogy “étkezés tervezés” vagy “fogás előkészítés”. Így, csak hogy megtartsuk a fogalmak báját, emlegessük angol alteregóit.

A meal planning lényege, hogy az új hét kezdete előtt leüljünk, és előre megtervezzük melyik nap, mit fogunk fogyasztani reggelire, ebédre és vacsorára. A lényeg, hogy minden napra legyen ötletünk, így egy bevásárlással is ki lehet húzni a hetet. Továbbá csak olyan dolgok fognak bekerülni a bevásárlókosarunkba, amik mindenképp szükségesek a fogásainkhoz. Így azok minden bizonnyal belekerülnek majd a serpenyőbe, és az alapanyagok a tányérunkban végzik a szemetes helyett. Az előretervezés másik hatalmas előnye, hogy tudunk gondoskodni a változatosságról is! 

A meal preaping az egyetemisták szívügye. Ennek a lényege, hogy egy igen bőséges és számos tápanyagban gazdag fogásból nagyobb adagot készítsünk, azt több, ideális esetben három napra elosztva és előre bedobozolva. Így nem kell minden este a konyhában állni, hogy tanulás helyett a holnapi ebédet kevergetve bosszankodjunk. A Pinterest csakúgy dagad a meal preaping fogásoktól, mindenképp érdemes pár pillantást vetni az oldalra. A lényeg, hogy olyan ételeket válasszunk, amiben van valamilyen gabonaféle, zöldség, esetleg más köret vagy gyümölcs. Ezeket az ételeket több napig fogyasztjuk, így nem meglepő, hogy gyorsan rá tudunk unni, ha csak egyszerűbb fogásokat (pl.: tészta) harapunk napokig.

 

Ahhoz, hogy a meal planning és preaping még gördülékenyebben mehessen, összeírtam nektek pár tippet, amik nálam abszolút beváltak, mindig a segítségemre voltak. Illetve hoztam egy meal planning lapot (katt) is, amit kinyomtatva, gond nélkül össze tudjátok írni a heti étrendeteket és bevásárló listátokat.

 

Tippek a tudatos étkezésekhez 

 1. A heted utolsó napján tervezd meg a következő hét nap étkezéseit! Pontosan írd le, mit szeretnél reggelire, ebédre és vacsorára fogyasztani! 

 2. Készíts saját receptkönyvet, amibe összegyűjtöd a már jól bevált és kedvelt fogásokat, illetve azokat, amik kipróbálásra várnak! Érdemes egy olyan receptes oldalt vagy applikációt találni, amihez mindig bátran tudsz nyúlni! Egy helyről sokkal gördülékenyebben vagy képes valami szuper harapnivalót találni, mintha az egész meal planning-időd elmenne a recept vadászással. Az én ajánlásom: Street Kitchen.

 3. Ha megvannak a recepjeid, írd össze pontosan a hozzávalókat! Csak olyan dolgokat vegyél, amik biztosan belekerülnek majd a fazékba! Figyelj arra is, hogy a recepted ne legyen nagy költségvetésű vagy túlságosan extravagáns! Ezekhez a fogásokhoz az alapanyagok megvásárlása kisebb tortúrával jár. 

 4. Lehetőleg csomagolásmentes alapanyagokat vegyél, vagy használj újra felhasználható tasakokat! 

 5. Rendszeresen tarts hütőszemlét, hogy felmérd, milyen alapanyagokkal rendelkezel! Ezzel kiküszöbölöd, hogy ne vedd meg ugyanazt a terméket, vagy hogy a túltelítettség miatt bármi megromoljon. A maradék alapanyagokból pedig könnyedén össze tudsz ütni valami finomat. 

 6. A nagyobb csomagolású vagy romlandó alapanyagokból készíts több adag ételt, így több napra elegendő fogásod lesz! 

 7. Figyelj a változatosságra! Ne mindig ugyanazokat a bevált ételeket fogyaszd! Ha pedig meal preapinget alkalmazol, egy napi fogásodba is kerüljön belőle többféle harapnivaló! Az én ajánlásom: 1 tofu-, 1 sajt-, 1 hal-, 1 hús-, 1 saláta-, 2 tészta-nap (általában mindig két napra elég tésztát sikerül főznöm). Ezekhez aztán minden héten más-más receptet találok, a következő heti “saláta-napomon” például quinoával és zöldséggel töltött paprika lesz. Reggelire és vacsorára pedig szintén van egy listám, amiből tudok válogatni, tudom azokat variálni. 

Mi értelme van mindennek? 

Összefoglalva: 

 • Időt spórolsz magadnak, hiszen a héten csak egyszer kell végiggondolnod, mit szeretnél fogyasztani a következő hét napban. 

 • A pontosan megírt étrendet és bevásárló listád segítségével akár egy, maximum kettő bevásárlással is ellehetsz egész héten

 • Csak olyan dolgokat veszel meg, amikre valóban szükséged van. Remek spórolási lehetőség

 • Garantáltan kevesebb szemetet termelsz

 • Az alapanyagok feldolgozásra kerülnek, nem kell kidobnod semmit. Pazarlásmentes. 

 • Az előre kigondolt étrendet segítségével könnyebben tudsz figyelni a változatos és egészséges fogásokra, mintha minden nap “egyenként” gondolnád ki, mit szeretnél fogyasztani aznap. 

 

Ínyenc tudatos étkezéseket kívánok, 

Panni

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Love Languages II. – Physical Touch

A nagy célokról

Reggeli rutin

1/6
Please reload

© 2020 by Civitas