top of page

New year, new me?

Új év, új én. Ismerjük a mondást, és bizonyára sokunk fejében ezernyi újévi fogadalom pörög megállás nélkül. Leadunk öt kilót, világmegváltó öko-harcosok leszünk és soha többé nem hagyjuk, hogy elurakodjon a szennyes a lakásunk felett. Ismerős? :) Az újév rengeteg mindent képes kihozni belőlünk, és valóban jó időpont az újrakezdéshez vagy fejlődéshez. A kérdés, hogy tudjuk-e, hogyan válasszunk újévi fogadalmakat és hogyan ragaszkodjunk hozzájuk, hogy azok valóban újévi és ne újheti vagy újnapi fogadalmak legyenek?

 

Kis lépésekben!

Úgy érzem, ezekről a kis lépésekről nem utoljára pötyögtem az előző bejegyzéseimben, hiszen valóban fontosak. Amikor hirtelen akarunk változtatni, leszokni valamiről vagy éppen fejlődni, hajlamosak vagyunk türelmetlenek lenni. Ilyenkor elképesztően magas elvárásokat állítunk magunk elé, gondolván, hogy ez majd mihamarabbi változást eredményez.

Ha egészségesebb életmódot szeretnénk folytatni 2020-tól, és elhatározzuk, hogy a hét minden napján edzünk, valószínűleg másodika környékén fogjuk átirogatni az újévi terveinket, amikor szembesülünk a ténnyel, hogy azok megugorhatatlanok.

Válasszunk olyan célokat, fogadalmakat, amik elérhetőek! Mérlegeljük a képességeinket, és annak megfelelően várjunk el magunktól dolgokat! És nem is kell rengeteg mindent összeírni, csak annyit, amit észben tudunk tartani és valóban jut rá kedvünk, időnk, energiánk. Az egészségesebb életmód esetében, ha eddig minden nap ettünk valami finomságot, szabjunk magunknak határt: újévtől csak heti háromszor nézünk bele a nasidobozba. Esetleg heti kétszer edzünk húsz-húsz percet. Ezek nem olyan hangzatos újévi tervek, de ha sikerül őket megvalósítanunk – márpedig ezek könnyen elérhető, apró célok, amik megvalósítása örömöt okoz és motiválni fog a kezdeti kis siker –, felállíthatunk újabb határokat, fejleszthetjük a fogadalmainkat. Az elképzelésünk így nem leépülni, hanem napról-napra épülni fog, és tartósakká válnak.


Szeresd a terved!

Soha ne válasszunk olyan fogadalmakat, amikhez nincsen kedvünk, amit muszájnak érzünk, és nem értjük, mi értelme! Ebben az esetben nem érdemes másra hallgatnunk, ne foglalkozzunk a külső nyomással!

Az életünket, mi alakítjuk, így csak és kizárólag olyan tervekben gondolkodjunk, amik ha ugyan kihívásnak is tűnnek, mégis képesek lesznek nekünk örömöt okozni.

Ha pedig sejtjük, hogy úgyse tartjuk be, mielőbb töröljük a fogadalmi listánkról az adott dolgot! Ezek olyan elképzelések, amiket feleslegesen várunk el magunktól, és csak demotiváló tényezőkként hatnak, illetve megkérdőjelezik a többi fogadalmunk életképességét.

Újévtől szeretnék környezettudatosabban élni. Szóval szeretnék lemondani a vegyszeres dolgokról, a palackozott vízről vagy a műanyag dobozba csomagolt ételekről. Ezek fel fognak kerülni a listámra, de az, hogy “lemondok minden környezetet szennyező dologról”, na az nem. Mert nem tudok és nem is akarok mindenről lemondani, hiszen nincs lehetőségem arra, hogy például az összes ruhámat és használati eszközömet vegán, mindenmentes, cruelty-free üzletekből vadásszam be. Ha ezt így felírnám, csak csalódásként érne, hogy megint vettem egy fast-fashion ruhadarabot, és áh, akkor csudába az egész öko-tervvel.


Fejlesszen!

A tervünket nemcsak szeretni érdemes, de jó, ha valamiképp fejleszt minket, a kapcsolatainkat vagy a környezetünket, tehát van értelme, tartalma. Ha nincs, előbb-utóbb rájövünk, hogy értelmetlen elképzeléseket kergetünk, ami nem térül meg senki számára, és az újévi fogadalom szintén nem tart ki 2021-ig, holott valamiképp ez (is) lenne az értelme.

Mondjuk Zsófi elhatározza, hogy újévtől csak és kizárólag magyar szépirodalmat fog olvasni. Alapjáraton ez egy jó tervnek tűnhet, hiszen Zsófi műveli magát, látszólag ez az elképzelés fejlesztő lehet. De ha jobban belegondolunk, mi értelme az olvasást kizárólag magyar szépirodalomra redukálni, amikor a műveltség lényege pont a látókör szélesítése? Tehát Zsófi nyugodtan olvashat külföldi szerzőktől is, sőt, néha egy-egy szórakoztató regény is beleférhet az idejébe, ha épp ahhoz van kedve.

Az ilyen korlátozások az életünkben csak elveszik a kedvünket az adott tevékenységtől, mert úgy érezzük nem kapunk szabad kezet a saját időtöltésünk felett. Zsófi előbb-utóbb fel fog hagyni az olvasással, ha érzi, hogy csak és kizárólag magyar szépirodalmat olvashat. És ha az nem tetszik neki? Mitől lesz ő jobb, ha egy ilyen kategóriába szorítja magát? Valóban fejleszt ez?

Zsófi bölcsebben tenné, ha mondjuk egy napi perc vagy oldalszámot határozna meg magának, mennyit fog olvasni, és ír magának egy listát, mi mindenen szeretné átrágni magát. Ebben aztán lehet minden: magyar, külföldi, szépirodalmi vagy ponyva, a lényeg, hogy olvasson. Mert a fogadalma akkor lesz fejlesztő és nem akkor, ha a lehetőségeit egy minimális körre szűkíti, tulajdonképp értelmetlen okok miatt.

Jutalmazd magad!

Az újév alkalmával nemcsak azt érdemes tudatosítani magunkban, hogy mit szeretnénk elérni, miben fog ez fejleszteni minket, hanem azt is, mi fog történni ha ez a változás bekövetkezik, ha elérjük a célt. A kis lépésekben való haladásnál különösen fontos, hogy jutalmazzuk magunkat, hogy érezzük, elértünk valamit, és érdemes folytatni.

Tegyük fel, hogy Zsolti elhatározta, hogy maximum napi százhúsz percet tölt a telefonja nyomkodásával az átlagos száznyolcvan helyett. Zsolti elképzeli a tervét, és azt, hogy ez miért fejlesztő számára, például, hogy több időt tud a családjával tölteni vagy olvasni, tehát van értelme az egésznek. De fontos azt is tudatosítani, hogy mi lesz, ha eléri ezt a célt, és valóban sikerül hetekig napi százhúsz percet telefonoznia. Ennyi? Sikerült elérni a célt, és akkor kukába az egésszel?

Érdemes ilyenkor megjutalmaznunk magunkat, mondjuk Zsolti vesz magának egy új telefontöltőt, mert a régi kábele már nagyon elhasználódott. És utána tovább fejlesztheti az elképzeléseit, például hogy hatvan perce redukálja a képernyő böngészésével eltöltött időt, ha ehhez van kedve. És utána, ha ezt sikerült megvalósítania, és három hétig (ugye az új szokásokhoz való alkalmazkodás általában három hetet vesz igénybe) működik a dolog, már tudatosan elkezd arra figyelni, hogy azt a napi hatvan percet is mivel tölti: a Facebook görgetésével vagy hírek olvasásával. Újabb kis jutalom, újabb kis cél és így tovább! A változás pedig elképesztő lesz.


Tartsd be!

Na és, akkor a nagy kérdés a rengeteg célválasztási tipp után: hogyan tartsuk magunkat a céljainkhoz? Az előző példa (kis lépések - jutalom - újabb kis lépések - egyre nagyobb célok - egyre nagyobb sikerek) a fokozatosság elvét taglalta, ami ebben az esetben rendkívül fontos. Nem kell nagy dolgokat elvárnunk magunktól, de a kis lépéseket érdemes tudatosítanunk, szeretnünk, jutalmaznunk és fejlesztenünk. Nem lehet mindig ugyanannál az elképzelésnél toporogni, kell a változatosság!

  1. Érdemes leírnunk a céljainkat, hogy azokkal face-to-face szembesüljünk. Konkretizáljuk azokat, írjuk le a hozzá szükséges kis lépéseket! Nézzünk rájuk nap, mint nap, idézzük fel, miért írtuk le az adott dolgokat, pipáljuk ki, ha valami sikerült! A jutalom, legyen az kézzel fogható vagy szellemi, sose maradjon el!

  2. A komformitás, másképp csoportnyomás elve egy pszichológiai fogalom, ami hasznos lehet az újévi fogadalmaink betartásánál is. Nem kell világgá kürtölni a céljainkat, de a hozzánk közel állókkal megoszthatjuk a terveinket. Egyrészt, ez motivál bennünket, hogy folytassuk mindazt, amibe belekezdtünk, hiszen már elárultuk valakinek a céljainkat, másrészt, lesz valaki, akihez nehezebb pillanatainkban fordulhatunk és bíztatnak minket a folytatásra. Félreértés ne essék, ez nem arról szól, hogy valaki miatt dolgozunk egy célért, inkább valaki segítségével.

  3. Hasznos, azonban megosztó tanács a reflektálás is. Ez olyan dolog, ami valakinek beválik, valakinek nem, érdemes kipróbálni, ártani nem árthatunk vele. Ilyenkor bizonyos időközönként hetente, havonta, negyedévente, ahogy tetszik, visszatekintünk arra, mit értünk el, miben fejlődtünk, min kell még dolgoznunk és a többi. Rengeteg ilyen reflektáló kérdést találhatunk Pinteresten vagy Youtubeon, de hamarosan hozok nektek párat én is. Ezek segítenek abban, hogy a sikereinket tudatosítsuk és erőt adjanak az újabb lépésekhez, a folytatáshoz.


Remélem, némiképp tudtam segíteni, hogy sok-sok újÉVI fogadalom születhessen és gazdagodhassatok 2020 során is! Ha gondoljátok, velem is megoszthatjátok, mik az aktuális céljaitok, és hogyan dolgoztok azokért! :)


Boldogságos Újévet kívánok nektek! ♡

Panni

bottom of page